szerző:
MTI

A világhírű Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) közölte, hogy Donald Trump amerikai elnök a párizsi klímaegyezményből való kilépés alátámasztására hamisan idézte az egyetem egyik kutatási eredményét.

Az MIT egyik épülete. Kínos dolgot osztottak meg Trumpról
©

"Még ha minden részes ország maradéktalanul végrehajtja a párizsi klímaegyezményt, abban az esetben is csak mintegy kéttized Celsius-foknyit - ami nem sok, gondoljunk bele - tudnánk enyhíteni a 2100-ra várható globális felmelegedést. Nagyon csekély" - mondta Trump az egyezményből való amerikai kilépés csütörtöki bejelentésekor.

A MIT még csütörtökön kiadott közleménye szerint - amelyet szombaton idézett a világsajtó - az elnök az egyetemnek egy olyan kutatásából idézett (Joint Program on the Science and Policy of Global Change), amelyben szó van a globális klímavédelmi megállapodások hatásáról, és eszerint a párizsi megállapodás további kéttized fokkal enyhíti a korábbi koppenhágai megállapodásban célul kitűzött hőmérséklet-csökkenést, azaz, egy teljes Celsius-fokos enyhítés érhető el 2100-ra ahhoz képest, mintha nem volna semmilyen klímavédelmi megállapodása az országoknak.

Az egyetem hozzátette, hogy a világnak az eddigi erőfeszítéseknél is sokkal többet kellene tennie, ha el akarja érni elméleti célját, miszerint két vagy még több Celsius-fokkal enyhüljön a felmelegedés.

Trump és a Brexit miatt tarolnak a kanadai egyetemekek

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia helyett sokan a szintén magas színvonalú kanadai egyetemeket választják. Még anyagilag is jobban jönnek ki. Donald Trump bezárkózó politikája és a Brexit miatt egyre többen választanak brit és amerikai egyetemek helyett kanadai intézményeket. A Torontói Egyetemen közel harmadával jelentkeztek többen külföldről, mint az utóbbi évben.

A MIT a tanulmányban azzal az óvatos feltételezéssel számolt, hogy a világ országai csak azokat az intézkedéseket hajtják végre, amelyeket vállaltak 2030-ig a párizsi klímaegyezményben, és a felmelegedést enyhítő további vállalást nem tesznek azután. Ha lesznek további vállalások, akkor azok csak javíthatnak a helyzeten.

"A MIT illetékes kutatói hisznek abban, hogy a párizsi klímaegyezmény csaknem 200 ország példátlan és létfontosságú erőfeszítése a globális felmelegedés közvetlen veszélyének elhárítására" - olvasható a közleményben.