szerző:
Eduline

A Pázmány, a MOME és az Andrássy egyetemek már nem úgy szolgálják a nemzetstratégiai célokat, ahogy azt a kormány szerint kellene.

©

2013-ban döntött a kormány a kutatóegyetemek és a kiemelt egyetemek státuszának bevezetéséről, akkor 10 milliárd forintot fordítottak a többlettámogatásukra. Az első értelemszerűen a széles tudományterületen eredményeket elérő egyetemekre vonatkozik, a kiemelt egyetemi státusz azonban már kacifántosabb.

A kiemelt státuszt az a felsőoktatási intézmény kaphatja meg, amely több tudományterületen olyan képzési és kutatási kapacitásokkal, tudományos eredményekkel rendelkezik, amelyekre alapozva az intézmény a nemzetstratégiai célok megvalósításában jelentős szerepet tölt be és a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban jelentős előrelépésre képes, továbbá amelynek a nemzetközi hallgatói mobilitásban való részvétele kiemelkedő.

A kormány azonban keddi határozatában visszavonta korábbi döntését, így a  Pázmány Péter Katolikus Egyetem kiemelt felsőoktatási intézménnyi minősítését, valamint az  Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem és a  Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kiemelt felsőoktatási intézménnyi minősítését - írja a Magyar Közlöny.

A döntéshez indoklást nem mellékeltek.

Frissítés

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jelezte, hogy jogtechnikai okokból született a kiemelt státuszt megszüntető kormányhatározat. A kiemelt státuszról való döntést a kormány az oktatásért felelős miniszterhez rendelte át. Azonban a kormányhatározat nem hivatkozott arra, hogy a cím megszüntetésével párhuzamosan az EMMI is kiadott egy határozatot, melyben ismért kiemelt stáuszt adtak a Pázmánynak , illetve az Andrássynak is. Ugyanez vonatkozik a MOME-ra is

A jogtechnikai félreértésért szerkesztőségünk elnézésté kér az érintett intézményektől.

Nagy változások jönnek februártól, több egyetem neve megváltozik

Több felsőoktatási intézmény is új szerkezetben, új névvel működik 2017-től. Összeszedtük a változásokat. Szombathelyi képzések: jön az ELTE A Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi Savaria Egyetemi Központja az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez kerül - a szerkezetváltásra mindkét intézmény szenátusa rábólintott. Az ELTE korábbi közleménye szerint Szombathelyen egy bölcsészettudományi, egy természettudományi és egy pedagógiai-pszichológiai intézet jön létre az ELTE-karok részeként.