szerző:
Ivanyos Judit

Franciaországban, Hongkongban, Horvátországban és az Egyesült Államokban is tanulhattok tandíjmentesen, csak meg kell találnotok a legjobb ösztöndíjprogramokat. Ebben segítünk: hat olyan programot gyűjtöttünk össze, amelynek a segítségével akár egy-két évet is külföldön tölthettek.

©

Campus Hungary: külföldi tanulmányút

A Campus Hungary programmal - többek között - féléves külföldi tanulmányúton vehettek részt. A képzésre bármelyik magyar felsőoktatási intézmény hallgatója jelentkezhet, aki legalább két félévet elvégzett, igaz, ez MA/MSc- és PhD-hallgatók esetében ez nem feltétel. Követelmény viszont a kiválasztott külföldi intézmény – akkreditált felsőoktatási intézmény, kutatóintézet, múzeum vagy akár levéltár is – fogadólevele, valamint az adott ország nyelvének legalább középfokú ismerete.

A tanulmányút legalább tizenkét, legfeljebb huszonhat hétig tarthat. A nyertes pályázók 150-220 ezer forintos ösztöndíjat kapnak. A pályázatokat kizárólag elektronikus formában, 2013. február 11-től március 10-ig lehet benyújtani. A további részletekről itt olvashattok.

Szívesen tanulnál, és kipróbálnád magad külföldön? Érdekelnek az ösztöndíj-lehetőségek?

Gyere el a HVG Állásbörzére, ahol a Képzések Utcáján személyesen teheted fel kérdéseidet szakértőnknek, aki mindenben segítségedre lesz. Időpontot a börze oldalán  tudsz foglalni, de nem árt sietni, gyorsan betelnek a helyek.

Fulbrighttal az Egyesült Államokba

A Fulbright ösztöndíjára azok pályázhatnak, akik felsőfokú végzettséggel – például BA- vagy BSc-diplomával –, valamint megfelelő színtű angol nyelvtudással rendelkeznek, és az Egyesült Államokban szeretnének továbbtanulni, PhD-hallgatóként kutatni, oktatni. Azok is jelentkezhetnek, akik az idén fognak diplomázni, korhatár nincs.

Ennél a pályázatnál feltétel a munkaterv készítése, majd az online űrlap kitöltése, a jelentkezést postai úton is el kell juttatni a Fulbright Bizottsághoz. A pályázat második fordulója egy interjú, amely várhatóan 2013 júniusában, júliusában lesz. A legfrissebb pályázatot várhatóan február 25-én fogják kiírni, a jelentkezési határidő május 13. lesz. A részletekről itt olvashattok.

Erasmus: ha kalandra, karrierre és közösségre vágytok

Egyetemi vagy főiskolai hallgatóként, doktoranduszként az Erasmus program nyújt lehetőséget arra, hogy egy partnerország felsőoktatási intézményében résztanulmányokat folytassatok, vagy egy külföldi vállalatnál szakmai gyakorlatot végezzetek 3-12 hónapig. Az európai felsőoktatási intézmények többsége már alkalmazza az Európai Kreditátviteli Rendszert (ECTS), így nem kell félnetek, hogy kinti tanulmányaitokat itthon nem fogadják el. Ugyancsak a program működésének eredményeként magyar és angol nyelvű oklevélmellékletet kaphattok, mely részletesen igazolja az elvégzett tanulmányokat.

Bővebb információért forduljatok az intézményi Erasmus-koordinátorhoz, aki általában a külügyi csoportnál vagy a nemzetközi irodában dolgozik. Ő tud felvilágosítást adni arról, hogy a szakotok esetében milyen mobilitási lehetőségek közül választhattok, mely országokkal és milyen intézményekkel állnak kapcsolatban. Az ösztöndíjra annál a felsőoktatási intézménynél pályázhattok, ahol tanulmányaidat folytatjátok. További információt itt találtok.

Graduális és posztgraduális képzés Franciaországban

A pályázatra friss diplomások és végzős hallgatók jelentkezhetnek. Az ösztöndíj francia felsőoktatási intézménybe szól, a program 9-12 hónapos, alapkövetelmény a nyelvtudás.

Az ösztöndíj tartalmazza a kint tartózkodás költségeit, valamint az útiköltséget is. A jelentkezési határidő február 28-án jár le, a programról és a jelentkezési feltételekről itt olvashattok.

Két év Taiwanban

A taiwani kutatóintézet, az Academia Sinica PhD-programot indít: az ösztöndíjra diplomások jelentkezését várják, előnyt élveznek az orvosi, az egészségügyi és a természettudományi végzettségűek.

Az ösztöndíjasok akár két évet is eltölthetnek a kutatóintézetben, az ösztöndíj összege körülbelül 12 500 dollár évente. A jelentkezés határideje március 31., az ösztöndíj részleteiről itt olvashattok.

Egyéves képzés Hongkongban

A hongkongi Lingnan Egyetem egyéves képzésére nemcsak hallgatók, hanem olyan diákok is jelentkezhetnek, akik 2013-ban érettségiznek. Bölcsész-, művészeti, társadalomtudományi és üzleti kurzust is választhattok, a jelentkezés feltétele az angol nyelv ismerete.

Az ösztöndíj a képzés, a szállás és a megélhetés költségeit is fedezi. Akik kiemelkedően teljesítenek az első évben, meghosszabbíthatják ösztöndíjukat. A program a 2013/2014-es tanévre szól, jelentkezni március 31-ig lehet. Itt  olvashattok a további feltételekről.

Horvátországi részképzés

Horvátországi részképzésre is pályázhattok, ha alap- vagy mesterszakosok vagytok. A horvát nyelv ismerete előny, de nem feltétel – ha nem tudtok horvátul, olyan kinti intézményt kell keresnetek, ahol tandíjmentesen bekapcsolódhattok az idegen nyelvű képzésbe.

Az ösztöndíj tartalmazza a szállás és az utazás költségeit, a program tandíjmentességet is biztosít. A képzés időtartama három-tíz hónap. A jelentkezési határidő március 31. A részletekről itt olvashattok.