szerző:
Eduline

"Mutass be egy személyes, helyi vagy nemzeti problémát, és írd le, hogy miért fontos neked ez a téma!

©
"Mutass be egy személyes, helyi vagy nemzeti problémát, és írd le, hogy miért fontos neked ez a téma!", "Gondolj olyan dolgokra, amelyek tízévesen elbűvöltek: mi maradt belőlük?", "Egy csomag vár az ajtód előtt. Miután belenézel, tudod, hogy a mai lesz életed legjobb napja. Mi van a csomagban, és hogyan fogod tölteni a napot?" - a hagyományos, eredményeket és erősségeket soroló motivációs levél helyett ilyen kérdésekre vár választ sok amerikai egyetem - írja a Los Angeles Times.

Az intézmények így akarják jobban megismerni a jelentkezőket. A kérdések kreatív gondolkodásra kényszerítenek, így szeretnék kizárni a plagizálást és a szülői segítséget - és alighanem a felvételiztetőknek is elegük lett abból, hogy több száz ugyanolyan motivációs levelet olvasnak el nap mint nap.

A chicagói egyetem munkatársa szerint ezek az esszékérdések a jelentkezési procedúra monotonitását is megtörik - sok diákot azonban frusztrál, hogy nem tudják, milyen választ várnak tőlük az egyetemek. "Azoknak, akik jól tudnak írni, pihenés egy ilyen esszé, azoknak viszont, akik csak túl akarnak esni a jelentkezésen, rémálom" - mondja egy végzős középiskolás.