szerző:
Eduline

Még messze a vizsgaidőszak, de már most érdemes feltérképezni Budapest könyvtárait. A Szabó Ervinen kívül négy nagyon jó könyvtárat ajánlunk.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK)

A Szabó Ervin Kálvin téri főépülete a corvinusos, az ELTE-s és a károlis hallgatóknak ideális, de a főváros több kerületében vannak tagkönyvtárai, így a BME és az ELTE lágymányosi campusának közelében is.

A helyben használat ingyenes, a kölcsönzéshez viszont olvasójegyet kell váltanotok. Ha csak a központi könyvtárba jártok, akkor 2850 forintba kerül az éves diákjegy, az összes tagkönyvtárba szóló éves jegy viszont már 4450 forintba, de válthattok 3 vagy 6 hónapra érvényes olvasójegyet is.

©

Olvasójeggyel a könyveken kívül filmet, folyóiratot, napi- és hetilapok egyes lapszámait, kottákat, hangoskönyveket és diafilmeket is ingyen kölcsönözhettek, a CD-ket, DVD-ket és videokazettákat pedig további kölcsönzési díjért vehetitek ki. Van fénymásolás (oldalanként 30 forintért) és faxolási lehetőség is, az internetet pedig 120 forintos óradíjjal használhatjátok - ezekhez a szolgáltatásokhoz ki kell váltanotok egy külön kártyát.

Országos Széchényi Könyvtár (OSZK)

Az OSZK-t legkönnyebben a Testnevelési Egyetem hallgatói érik el, de a Semmelweis Egyetem budai épületeibe járóknak és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanulóknak sem nagy kitérő.

Itt a legnagyobb a választék, hátránya viszont, hogy csak helyben lehet olvasni a dokumentumokat, kölcsönözni nem lehet (kivétel a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtár egy része). A napidíj 1200 forint, a féléves diákjegy 2000, az éves 3500 forintba kerül.

Budapesti könyvtárak nyitva tartása

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

hétfő-péntek: 10  -20 óráig

szombat: 10 - 16 óráig

A tagkönyvtárak nyitva tartását a könyvtár honlapján nézhetitek meg.

Országos Széchényi Könyvtár

Törzsgyűjteményi olvasótermek:

kedd-szombat: 9 - 20 óráig (raktári kérést 19 óráig teljesítenek)

Különgyűjteményi olvasótermek:

kedd-péntek: 9 - 17 óráig

szombat: 9 - 14 óráig

Központi Statisztikai Hivatal könyvtára

hétfő-csütörtök: 8 -19 óráig

péntek: 8 - 16 óráig

CEU Library

hétfő-péntek: 8 - 22 óráig

szombat: 13 - 19 óráig

Országos Idegennyelvű Könyvtár

hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 10 - 20 óráig

szerda: 12 - 20 óráig

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) könyvtára

Szintén Budán, a Keleti Károly utcában található a KSH könyvtára, amely 4-6-os villamossal könnyen megközelíthető a pesti campusokról is.

Az éves olvasójegy diákigazolvánnyal 1500 forintba kerül, amivel kölcsönözhettek és ingyen internetezhettek. A regisztrációs jeggyel csak helyben olvashattok, ez 500 forintba kerül, és egy évig érvényes.

©

Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK)

Az OIK a belvárosban található, az ELTE-től, a Pázmánytól és a Corvinustól is alig tíz percre. Itt nemcsak világirodalmi műveket olvashattok eredeti nyelven, hanem nyelvkönyveket is. A folyóirat- és zenegyűjtemény mellett nyelvstúdió is van. Diákként 1750 forintért iratkozhattok be egy évre, a napijegy 600 forint

©

A Közép-európai Egyetem (CEU) könyvtára

A CEU Libraryt elsősorban kutatásokhoz ajánljuk: nagyon jó helyen van, a Lánchíd és a Bazilika között félúton található Nádor utcában. A könyvtárat a CEU-s hallgatókon és oktatókon kívül csak azok használhatják, akik tanszéki ajánlást adnak le (ebben a kutatás célját és a könyvtárhasználat várható időtartamát kell megadnotok). Ha a kérvényt pozitívan bírálják el, egyszeri, 260 forintos díj ellenében használhatjátok a könyvtárat. Így spórolhattok több ezer forintot az egyetemi tankönyveken.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!