szerző:
Eduline

A Figyelő szerint a fővárosi kórházakat a Semmelweis Egyetemhez csatolnák, hogy a SOTE így a világ legjobb egyetemei közé kerüljön.

©

A Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt nevű program a lap szerint a TOP 50-be repítené a Semmelweist - írja a Figyelő.

A kormány szeptember végén döntött arról, hogy támogatja a tervet, mely a lap szerint az egyetemhez csatolná a legtöbb fővárosi kórházat.

Az Emmi október 3-i keltezésű előterjesztése szerint a terv megvalósulása esetén az egyetem a világ legjobb 100 intézménye közé kerülne, és benne lenne az orvosi egyetemek 50-es klubjában.

A dokumentum szerint a Times Higher Education listájának módszertanán mérték le, hogy milyen eredményt érne el a Semmelweis, ha több kórház tartozna alá. Az előterjesztők szerint a világrangsor jelenlegi éllovasainál az 1 hallgatóra jutó betegeset 3,4-szerese, az ágyszám 1,6 -szorosa, az egészségügyi dolgozók száma pedig 4,6-szorsa a Semmelweis Egyetemének - írja a lap.

A Figyelő szerint bár egyelőre nem tudni, elfogadják-e a tervezetet, vagy egyáltalán a parlament elé kerül-e javaslat, de olyan befolyásos politikusok állnak mögötte, mint Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. A lap arról is ír, hogy az érintett intézmények kérik, gondolják át a tervet.

A legutóbbi egyetemi rangsort itt éritek el.