szerző:
Eduline

Mi történik, ha abszolutórium megszerzése előtt megszűnik a hallgatói jogviszony?

©

Azokra a magyar állami (rész)ösztöndíjjal támogatott képzésben résztvevő volt hallgatókra, akiknek a hallgatói jogviszonya nem oklevélszerzéssel, abszolutóriummal vagy sikeres kimeneti vizsgával szűnt meg, hanem egyéb módon (pl. saját kérésre, képzési kötelezettségek nem teljesítése okán, kettőnél több egybefüggő passzív félév miatt, stb.), az ösztöndíjhoz fűződő kötelezettségek szempontjából eltérő szabályok vonatkoznak attól függően, hogy 2014. szeptember 1-jét megelőzően, vagy azt követően hagyták félbe a képzésüket - írta az Oktatási Hivatal.

Azoknak, akiknek 2014. szeptember 2-án vagy az után, az abszolutórium megszerzése nélkül szűnik meg a hallgatói jogviszonyuk, az Oktatási Hivatal nem állapít meg azonnal visszatérítési kötelezettséget. A hivatal a képzés megszűnését követően a Felsőoktatási Információs Rendszerben rögzített adatok alapján határozatban értesít titeket az igénybe vett állami ösztöndíj összegéről.

Minden infó elsőéveseknek

Egyetemi kisokos gólyáknak: első rész, második rész.

Ezt kell vállalni az állami ösztöndíjért: 10 kérdés és válasz a hallgatói nyilatkozatról

A 2015/2016-os tanév legfontosabb dátumai.

Ilyen ösztöndíjakra pályázhattok gólyaként.

Nem olcsó mulatság az egyetemi évkezdés.

Mennyibe kerülnek a kollégiumok?

Ennyiért bérelhettek lakást az egyetemvárosokban.

A legfontosabb kérdések és válaszok a diákhitelről.

Hét hiba, amelyet minden elsőéves elkövet.

Nem vettek fel? Így lehet szuper a következő évetek.

Ezt követően a hivatal egy évet vár az esetleges visszafizetési kötelezettség megállapításával. Amennyiben ezalatt az egy év alatt újabb hallgatói jogviszonyt kezdtek – tehát beiratkoztok valahova -, akkor a képzéseitek és az állami ösztöndíjhoz kapcsolódó kötelezettségetek is összevonódnak. Ez úgy kell érteni, hogy az ösztöndíjas kötelezettség szempontjából ez szakváltásnak minősül. Ha az új szakot sikerült csúszás nélkül befejezni, akkor a 20 éven belül ledolgozandó félévekhez hozzáadódnak a korábbi félévek is.

Ha egy éven belül nem iratkoztok be egy újabb képzésre, akkor egy év elteltével kétféle lehetséges következmény lehet. Aki alap- és mesterképzés valamint felsőoktatási szakképzés esetén legfeljebb egy, osztatlan képzés esetén legfeljebb két állami ösztöndíjas finanszírozású félévig tanult, annak nem keletkezik visszafizetési kötelezettsége. Ha ennél több félévig jártatok suliba állami ösztöndíjasként, akkor visszafizetési kötelezettségetek keletkezik az összesen igénybe vett ösztöndíj összegének 50%-ára nézve. Kérhettek részletfizetést, de több jogcímen kérhettek mentességet is a fizetés alól, többek között hazai munkaviszony vállalásával.