szerző:
MTI

Jelnyelvi tolmácsok segítik márciustól a siketeket és nagyothallókat az ELTE Egyetemi Könyvtárában; új és tervezett...

Jelnyelvi tolmácsok segítik márciustól a siketeket és nagyothallókat az ELTE Egyetemi Könyvtárában; új és tervezett szolgáltatásait az Internet Fiesta rendezvénysorozat keretében március 27-én délután mutatja be az érdeklődőknek az intézmény.

Az ELTE Egyetemi Könyvtárban március 27-én 15 és 18 óra között siketek és nagyothallók, valamint családtagjaik és a civil szervezetek munkatársai ismerkedhetnek meg a könyvtárban elérhető nyomtatott, digitális, multimédia és kéziratos dokumentumokkal - közölte az intézmény.

A nyílt napon bemutatják a könyvtár új szolgáltatását: márciustól a hallássérült olvasók előre egyeztetett időpontban jelnyelvi tolmács segítségét kérhetik a könyvtár használatához. A térítésmentes lehetőség bevezetését alapos igényfelmérés előzte meg, amely más, elektronikus közlési csatornák iránti igényt is feltárt, így a már meglévő e-mail és online chat tájékoztatás mellett Skype-on is lehetővé teszik az információkérés lehetőségét. A további tervek közt szerepel jelelt és feliratos videoanyagok és segédletek készítése is.

A programon jelnyelven vezetett túra keretében a műemlék épületet is bejárhatják az érdeklődők, emellett beiratkozhatnak és kipróbálhatják a bibliotéka egyéb szolgáltatásait is.

Az esélyegyenlőség jegyében a könyvtár a látássérültek és vakok számára kísérőt biztosít az épületben való eligazodáshoz, továbbá számos eszköz és szoftver könnyíti meg számukra a dokumentum- és számítógép-használatot a könyvtári portál akadálymentes verziójától a Braille-nyomtatásig. A mozgásukban korlátozottak az épület teljes akadálymentesítéséig megbízott útján vehetik igénybe a szolgáltatásokat.