szerző:
Eduline

Mit érdemes enni járvány idején? Hasznos tanácsok a Semmelweis Egyetemtől.

©

Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék főiskolai tanára szerint a táplálékkiegészítőknél sokkal hatékonyabb a változatos, sokféle alapanyagot tartalmazó étkezés.

Az immunrendszert erősítő értékes tápanyagokat természetes forrásból, élelmiszerekkel elfogyasztva nem lehet túladagolni, sőt ezek egymás hatását és hasznosulását is támogatják.

A vitaminok közül a B12-, az A-, C- és E-vitaminok fogyasztása különösen fontos. B12 az állati eredetű ételekben, és dúsított gabonapelyhekben található meg, míg az A-vitamin tojásban, májban, margarinban és egyéb tejtermékekben. Utóbbit még a béta-karotin tartalmú színes zöldségekben - sütőtök, brokkoli, piros kaliforniai paprika - is megtalálható.

C-vitamint leginkább a zöldségekben és gyümölcsökben, főleg a ctirusfélékben és a kiviben találhatunk. E-vitamin étolajakból, gabonacsírából és tojássárgájából nyerhető. Az immunrendszernek szüksége van fehérjére, ami a sovány terjtermékekben, húsokban, halakban, tojásban található.