szerző:
Eduline

Egy 21 éves amerikai hallgatónak a klingon az anyanyelve. Igen, a Star Trek lényeinek fiktív nyelve.

©

Alec Speers 21 éves amerikai srác, a University of Northern Colorado egyetemre jár, jövőre diplomázik. Ő az egyetlen ember a világon, akinek a klingon az anyanyelve.

Ez az édesapja miatt van, aki saját bevallása szerint nem éppen rajongója a sorozatnak, viszont nyelvész és nagyon vonzotta az érdekes kísérlet. Ezért amikor a fia született, meg akarta vizsgálni, hogy fel lehet-e nevelni a gyereket úgy, hogy egy kitalált nyelven beszélnek hozzá, és ezt tanulja meg anyanyelvként - írta az Index.

Dr. d'Armond Speers ezért fia hároméves koráig csak klingonul beszélt hozzá. Felesége ugyanakkor angolul beszélt a fiúhoz, így nem tisztán klingon anyanyelvűként, hanem kétnyelvű gyerekként nőtt fel.

Dr. Speers elmondása szerint a kísérlet egészen jól haladt nagyjából három éven át, Alecnek tökéletes volt a klingon kiejtése, és nagyjából az angollal párhuzamosan fejlődött a szókincse, illetve az általános beszédkészsége. Azonban minél többet találkozott Alec más gyerekekkel és azzal az angol nyelvvel (Star Treket sosem nézett a kísérlet alatt), annál inkább elkezdte elutasítani a klingont, és a klingonul beszélő apjának is inkább angolul válaszolt. Végül hároméves korában a szülei beszüntették a kísérletet, és Alec hamarosan el is felejtette a földönkívüli anyanyelvét.