szerző:
Eduline

Mennyibe kerül a kölcsönzés és a fénymásolás a nagy budapesti könyvtárakban? Hol milyen dokumentumokat lelhettek fel? Ha megvolt a beiratkozás, a Szabó Ervinbe, az Országos Széchényi Könyvtárba és a CEU-ba mindenképpen érdemes ellátogatnotok: ha nem kölcsönöztök, akkor is találtok egy remek helyet tanulni, olvasni.

Olvasóterem a Fővárosi Szabó Ervin Könytárban
©

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Fővárosi Szabó Ervin könyvtár (FSZEK) Kálvin téri épületében vagy valamelyik kerületi tagkönyvtárban valószínűleg mindenki járt már. A helyben használat ingyenes, a szépirodalmi műveket és szakkönyveket tartalmazó szabadpolcos rész, illetve a folyóirat-olvasó mellett van itt szociológiai, művészeti és irodalmi olvasóterem is. Kikölcsönözni a szabadpolcos könyveket, illetve a raktárban lévő dokumentumokat lehet, ezekre raktári kérést kell leadnotok az olvasótermekben elhelyezett számítógépeken.

A központi könyvtárban kölcsönzésre is jogosító olvasójeggyel (éves díja 5400 forint, diákoknak 2700 forint) filmet, bekötött folyóiratot, a folyóiratok, napi- és hetilapok egyes lapszámait, kottákat, hangoskönyveket és diafilmeket kölcsönözhettek díjmentesen. Egyszerre nyolc könyvet, illetve bekötött folyóiratot, hat kottát és tíz lapszámot vehettek ki, a könyvek és a kották esetében a kölcsönzési idő négy, a lapszámok esetében egy hét. A kölcsönzési időt kétszer hosszabbíthatjátok meg.

Hanglemezt, kazettát és nyelvoktató CD-t heti 110 forintért, más CD-lemezeket 210 forintért kölcsönözhettek. A DVD-k kölcsönzése két napra 400 forint, a videokazettáké 100 forint. Ha nem viszitek vissza időben, amit kikölcsönöztetek, a könyvekre napi 37 forintot, a hangoskönyvekre, CD-kre és videókazettákra 110 forintot, a DVD-kre és oktatócsomagokra 220 forintot számolnak fel.

Szabó Ervin: a környezetben biztosan nem fogtok csalódni
©

A fekete-fehér fénymásolás az önkiszolgáló gépeken oldalanként 30 forintba, a faxolás pedig laponként 400 forintba kerül. A fénymásoláshoz és a számítógépteremben lévő gépek használatához feltölthető kártyát kell venni: ennek az alapdíját később visszakapjátok. Az internethasználat félóránként 110 forintba kerül.

Ha egy dokumentum éppen nincs bent a könyvtárban, 500 forintért jegyezhetitek elő - így rögtön megkapjátok, ha az előző kölcsönző visszahozza. Ha azt szeretnétek, hogy egy másik tagkönyvtárban elérhető dokumentumot hozzanak át nektek, 900 forintot kell fizetnetek, a könyvtárközi kölcsönzés pedig 1500 forintba kerül. Olyan dokumentumot is kérhettek olvasásra, illetve kölcsönzésre, amely a Szabó Ervinnel kapcsolatban álló külföldi könyvtárakban található meg: ebben az esetben 4500 forint alapdíjat, illetve - ha fénymásolatot küldenek - fénymásolási díjat kell fizetnetek. A kérés teljesítése ugyanakkor hónapokba is telhet.

Országos Széchényi Könyvtár

Az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) minden folyóiratot és könyvet megtaláltok, amely Magyarországon valaha megjelent. Az éves beiratkozási díj 6500 forint, diákigazolvánnyal 3500 forint (a kártya előállításának díja 500 forint, de ezt csak az első alkalommal kell kifizetni, hosszabbításkor nem). A napijegy 1200 forintba kerül. Az OSZK-ban csak helyben lehet olvasni a dokumentumokat, kikölcsönözni nem lehet őket - kivétel ez alól a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtár egy része.

Az olvasótermekben az olvasójegyet le kell adni: ezután kaptok egy helyszámot, amelyhez egy meghatározott olvasóhely tartozik, ezt a kilépésig meg kell őrizni. A szabadpolcos könyveket szabadon lehet használni, a raktárban lévő dokumentumokra egyszerre öt kérőlapot adhattok le, és maximum tíz dokumentum lehet nálatok.

Az Országos Széchényi Könyvtár
©

Ha van bérletetek, ezeket maximum tíz munkanapig félre is rakják nektek, illetve a könyvtár honlapján található űrlapokon keresztül igényelhetitek könyvek vagy folyóiratok előkészítését is (ennek a díja kötetenként 100 forint, szombatonként ingyenes). A különgyűjteményekben őrzött dokumentumokat legalább egy nappal a használat előtt kell megrendelni, a kérést telefonon, faxon és e-mailben is leadhatjátok.

Ha digitális fényképezőgépet szeretnétek használni, negyven képenként 1300 forintot kell fizetnetek. Az önkiszolgáló fekete-fehér fénymásolás oldalanként 20 forintba, a szkennelés 40 forintba kerül. A számítógépről sima CD-re 300, újraírható CD-re és DVD-re pedig 400 forintért másolnak dokumentumokat.

A Központi Statisztikai Hivatal könyvtára

A KSH könyvtárában is minden, az országban megjelent könyvet megtalálhattok - az intézménynek 1897 óta van kötelespéldány-jogosultsága. A napijegy 400 forintba kerül, ezzel helyben tudjátok használni a dokumentumokat, illetve internetezni is tudtok. Az éves diákjegy, amellyel kölcsönözni is tudtok, 1800 forint: a könyvtárak többségétől eltérően kivehetitek a lexikonokat, szótárakat, kézikönyveket is.

A KSH könyvtárának társadalomtudományi szakolvasója
©

Az előjegyzés és az elektronikus dokumentumok (ismeretterjesztő DVD-k, komolyzenei CD-k) kölcsönzése is ingyenes, azokat a köteteket pedig, amelyeket helyben szeretnétek hosszabb ideig használni, megbeszélés alapján akár hetekig is az olvasóteremben tartják, így nem kell minden egyes alkalommal kikérnetek. A fénymásolás és a fotózás – előzetes egyeztetéssel saját géppel is – egységesen 25, a CD- és DVD-írás 300 forintba kerül.

CEU Library

Central European University (Közép-európai Egyetem) könyvtárában olyan idegen nyelvű szakkönyveket is megtaláltok, amelyek sem a Szabó Ervinben, sem az OSZK-ban nincsenek meg. Csak az egyetem munkatársai és hallgatói kölcsönözhetnek: más egyetemek, főiskolák hallgatói tanszéki ajánlással használhatják a könyvtárat - az ajánlásnak tartalmaznia kell a kutatás célját és a könyvtár használatának várható időtartamát is. A kérvényt a könyvtár honlapján kell leadni, három napon belül bírálják el. A CEU könyvtárának használata ingyenes, az olvasójegy kiállítása 260 forint.