szerző:
Eduline

A felsőoktatási államtitkárság már tárgyal az ösztöndíjas doktori képzés idejének meghosszabbításáról, és az ösztöndíjak mértékét is emelnék.

©

Keresztes Gábor, a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) új elnöke szerint bizonyos feltételek mellett támogatható a doktori ösztöndíjas képzés időszakának meghosszabbítása és az ösztöndíj mértékének emelése, erről Palkovics László felsőoktatási államtitkár tájékoztatása szerint már tárcaközi egyeztetések zajlanak - írja az MTI.

Több fórumon is komolyan felmerült, a doktorképzés ösztöndíjas időszakát háromról négy évre kellene emelni, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy a jelenlegi képzési időszak alatt nagyon kevesen tudnak fokozatot szerezni - fejtette ki Keresztes. Ezt a koncepciót a DOSZ támogatni tudja, ha a fokozatszerzés jelenlegi rendszere is változik, és bevezetnek egy egységes doktorképzési minőségbiztosítási rendszert. Ennek megvalósítása érdekében szervezetük egyeztetést kezdett az Országos Doktori Tanáccsal és további felsőoktatási szervezetekkel. Hozzátette, a hazai doktorképzés nem csupán az egyetemek számára nyújt oktatói utánpótlást, hanem jelentős potenciált jelent a hazai kutatási, fejlesztési, innovációs ágazatokban, és tudománydiplomáciai szempontból is fontos.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!