szerző:
Eduline

A Hallgatói Hálózat blogján reagált arra a megállapodásra, amelyet Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter és a...

Legutóbb az Educatio Kiállításon akciózott a HaHa
©

A Hallgatói Hálózat blogján reagált arra a megállapodásra, amelyet Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) írt alá hétfőn. Ez alapján azon a tizenhat szakon, amelyeket egy decemberi bejelentés szerint a kormány tandíjassá tett volna a 2013/14-es tanévben, mégis lesznek állami ösztöndíjas helyek. Ezek között van az összes gazdasági szak és a jogászképzés is.

Ezeken a szakokon az kezdheti meg támogatott formában a tanulmányait, aki eléri a megállapodásban meghatározott ponthatárt: amelyek azonban sok szakon a tavalyinál jóval magasabbak. A teljes listát itt találjtátok, a kommunikáció szakról itt, az andragógia, jogász, nemzetközi tanulmányok és közszolgálati szakokról pedig itt olvashattok.

A Hallgatói Hálózat szerint a kormány kétféle módon érvel amellett, hogy ezt a tizenhat szakot nem kell támogatni: az egyik a túlképzés, a másik pedig az, hogy a végzettek az átlagnál jobban keresnek, és így könnyen vissza tudják fizetni a diákhitelt. A HaHa szerint ez a két érv üti egymást, ráadásul a  gazdasági és jogi képzettségűek túlképzése nem más, mint mítosz: ők legalább az országos átlagot elérő arányban találnak állást a képzettségüknek megfelelő területeken.

Az írás szerint a tizenhat szak - amelyekre egyébként a diákok fele szeretett volna bekerülni tavaly - "diszkriminálása" indokolatlan, semmilyen hatástanulmány nem áll rendelkezésre. Az is bizonytalan, hogy a többi szakra hány jelentkező kerülhet majd be, mivel a kapacitásszámok minimum és maximum értéke között akár tizenhétszeres eltérés is lehet, így pedig nem lehet a "finanszírozási és oktatási hátteret biztosítani. Az új, keretszámok nélküli felvételi rendszer káoszhoz vezet" - írják.

A HaHa szerint nincs garancia a felsőoktatásra fordított összeg növekedésére sem, mivel a költségvetést már elfogadták, abban pedig "a 2011-es összegnél reálértéken negyven százalékkal alacsonyabb" összeg szerepel.

A Hallgatói Hálózat szerint a kormánynak az "összes érintettet képviselő" Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal kellene tárgyalnia. "A diszkriminált szakokon drasztikusan csökkentek a szegényebb családból származó diákok bekerülési esélyei" - írják.

Követelik a hallgatói szerződés eltörlését és a "felsőoktatás kivéreztetésének" leállítását. A HaHa szerint "miközben minden egyes felsőoktatásra költött forint 13-szorosan térül meg, a kormány önfenntartó felsőoktatásról beszélve inkább futballstadionok építésére költi a pénzt". Ne röghözkötéssel, hanem "egy jól működő oktatási rendszerrel" tartsák itthon az "ország tehetségeit" - írják.