szerző:
Eduline

Elterjedt nézet, hogy a fiatalabbak rugalmasabbak, könnyebben tanulnak a saját hibáikból, így pedig könnyebben befogadnak új dolgokat. Nos, a Columbia University legutóbbi kutatása ellent mond ennek.

Még hogy öreg kutya nem tanul új trükköket! Ez a mondás talán értelmét is veszti, miután a Columbián érdekes eredményre jutottak.

©

Az egyetem kutató szerint az idősebb generáció tagjai sokkal könnyebben tanultak tesztjeik során a saját hibáikból, mint a fiatalabbak.

A kutatók egy úgynevezett hiperkorrekciós hatás nevű jelenséget kutattak. Arra voltak kíváncsiak, hogy a teszt során rossz választ adó alanyok mennyire hajlandók kijavítani a hibájukat. A teszteket 24 éves fiatalokkal és 74 éves idősekkel végeztették el, és mindenféle általános műveltségi kérdést szegeztek nekik.

Az alanyoktól később megkérdezték, hogy mely válaszoknál voltak bizonytalanok, voltak-e olyan kérdések, ahol csak tippeltek. Közben elektródákkal mérték az agytevékenységüket. Ezután kaptak némi segítséget a válaszokhoz, és lehetőséget arra, hogy kijavítsák azokat a válaszokat, amikben nem voltak biztosak.

A kutatók azt találták, hogy az idősek kevésbé ragaszkodtak azokhoz a válaszokhoz, amikben eleve nem voltak biztosak, és a rávezetés után habozás nélkül módosították. Ezzel szemben a 24 évesek sokkal kevésbé bizonyultak rugalmasnak. A kutatók szerint tehát a korral járó bölcsesség rugalmasabbá teszi az embereket az új információk be- és elfogadására.