szerző:
Eduline

A Kaposvári Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pető András Főiskola vezeti a HVG pedagógiai képzésterületi rangsorát. Megjelent a HVG rangsor - Diploma 2015, benne tíz képzési terület és több mint negyven szak rangsorával.

"A pedagógiai területre jelentkezők szemében messze az ELTE három kara, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (BGGYK), a Tanító- és Óvóképző Kar (TÓK) és az újonnan alakult Tanárképző Központ volt a legvonzóbb, az e képzési területen oktató hatvan kar közül az első helyen jelentkezők egyharmada erre a háromra adta be papírjait. A felvettek pontátlaga is az ELTE gyógypedagógiai karán volt a legmagasabb, ezen kívül még a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében (szeptember óta: Pető András Főiskola) került 400 pont fölé. Az ELTE TÓK pontátlaga alig haladta meg a 350 pontot, így ebben az alrangsorban a legjobb húsz közé nem sikerült bekerülnie" - olvasható a HVG kiadványában.

Oktatók kiválósága - rang

Intézmény

Hallgatók kiválósága - rang

Intézmény

1.

Kaposvári Egyetem PK

1.

Eötvös Loránd Tudományegyetem BGGYK

2.

Debreceni Egyetem GYFK

2.

Eötvös Loránd Tudományegyetem TKK

2.

Debreceni Református Hittudományi Egyetem

3.

Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete (új nevén: Pető András Főiskola)

4.

Eötvös József Főiskola NTK

4.

Semmelweis Egyetem TSK (2014 szeptembere óta Testnevelési Egyetem)

5.

Szegedi Tudományegyetem JGYPK

5.

Debreceni Egyetem BTK

"Az oktatói kiválóság rangsorában a hallgatói rangsorban jól szereplő ELTE intézményei a mezőny második felében foglalnak helyet, mivel a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és főleg az összes oktatóhoz viszonyított aránya alacsony. A legnagyobb létszámban a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán találhatók tudományos fokozattal rendelkező oktatók, de az összes oktatóhoz viszonyított arányuk alig lépi át az 50 százalékot. Az akadémikusok és akadémiai doktori címmel rendelkezők aránya a Pető András Főiskolán a legmagasabb" - olvasható a kiadványban.

A HVG rangsor - Diploma 2015 kiadványban minden fontos információt megtaláltok az alap-, osztatlan és mesterszakokról, megismerhetitek a pályakövetési rendszer adatait, megtudhatjátok, milyen változások várhatóak a felsőoktatásban, milyen "extra" szolgáltatásokat kínálnak az intézmények, és milyen ösztöndíjakra pályázhattok. A HVG felsőoktatási rangsorát keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt, a kiadótól.
 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!