szerző:
Eduline

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem vezeti a HVG bölcsészettudományi képzésterületi rangsorát. Megjelent a HVG rangsor - Diploma 2014, benne tíz képzésterület és több mint negyven szak rangsorával.

A HVG 2014-es bölcsészettudományi rangsorában a hallgatói kiválóság alapján az ELTE BTK, az oktatói kiválóság alapján pedig a Miskolci Egyetem áll az élen
©

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi, illetve pedagógiai és pszichológiai kara, valamint a Debreceni Egyetem bölcsészkara vezeti a bölcsészettudományi képzéseket indító karok HVG-rangsorát a hallgatók eredményei alapján.

Az ELTE bölcsészkara áll az élen az elsőhelyes jelentkezők száma, illetve a középiskolai versenyen helyezést elérők száma alapján, a felvettek pontátlaga és a nyelvvizsgával rendelkező aránya azonban az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán a legmagasabb.

"Csak az ELTE két kara tudta 400 pont felett tartani a felvettek pontátlagát, annak ellenére, hogy a költségtérítéses hallgatók is beszámítanak a rangsorba. A két ELTE-s karon kívüli csak a debreceni bölcsészeknek sikerült minden mutatóban beférni a legjobb öt közé. A Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészkara a második legtöbb elsőhelyes jelentkezőt vonzotta. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem - mind a felvettek átlagpontszámát, mind a nyelvvizsgával felvettek arányát tekintve - hajszálnyival megelőzte a Károlit" - olvasható a kiadványban.

Rang (hallgatók kiválósága)

Intézmény

Rang (oktatók kiválósága)

Intézmény

1.

Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK

1.

Miskolci Egyetem BTK

2.

Eötvös Loránd Tudományegyetem PPK

2.

Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK

3.

Debreceni Egyetem BTK

3.

Pécsi Tudományegyetem BTK

4.

Károli Gáspár Református Egyetem BTK

3.

Szegedi Tudományegyetem BTK

5.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK

5.

Eszterházy Károly Főiskola BTK

 

 

5.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK

Az oktatói kiválóság alapján összeállított rangsort a Miskolci Egyetem, az ELTE és a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkara vezeti. A tudományos fokozattal rendelkező oktatók és a hallgatók aránya alapján a Nyíregyházi Főiskola Bölcsészettudományi és Művészeti Kara (jelenleg intézetként működik Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet néven) áll az élen, igaz, itt tizedannyian tanulnak, mint a második helyezett miskolci bölcsészkaron.

A tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya az ELTE bölcsészkarán a legmagasabb, a második a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkara, a harmadik pedig holtversenyben a Miskolci Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem.

"A tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya alapján az ELTE BTK kiemelkedik a mezőnyből, de hallgatói létszáma olyan magas, hogy az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók száma alapján számított rangsorban csak a hatodik helyet szerezte meg. Ezt az alrangsort a kisebb hallgatói létszámú intézmények vezetik" - olvasható a kiadványban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a HVG összesített egyetemi-főiskolai rangsorát az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pannon Egyetem vezeti. A rangsorról itt olvashattok.

A HVG rangsor - Diploma 2014 kiadványban minden fontos információt megtalálsz az alap- és mesterszakokról, megismerheted a pályakövetési rendszer adatait, valamint megtudhatod, mekkora kiadással kell számolniuk a hallgatóknak, milyen változások várhatóak a felsőoktatásban, és milyen ösztöndíjakra pályázhatsz. A HVG felsőoktatási rangsorát keresd az újságárusoknál vagy rendeld meg itt, a kiadótól.

Most rövid ideig kedvezményes áron, 2500 forintért rendelheted meg a HVG három idei oktatási kiadványát: a Diploma Rangsort, a Középiskolai Rangsort és a Campus Pluszt. Az ajánlat december 15-ig érvényes, részletek és rendelés itt.