szerző:
Eduline

A Semmelweis Egyetem vezeti a HVG friss felsőoktatási rangsorát, megelőzve az évek óta a lista élén álló Eötvös Loránd Tudományegyetemet. A karok versenyében az orvos-, bölcsészet- és természettudományi karok vezetnek. Megjelent a HVG rangsor - Diploma 2015, tíz képzésterület és több mint negyven szak rangsorával.

A Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem - a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján ezek az intézmények állnak a HVG 2015-ös felsőoktatási rangsorának élén.

Az összesített rangsor összeállításakor figyelembe vették a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával felvett hallgatók átlagát, a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók számát, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók arányát.

Rang

Intézmény

Hallgatói kiválóság

Oktatói kiválóság

1.

Semmelweis Egyetem (SE)

4.

1.

2.

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

3.

4.

3.

Szegedi Tudományegyetem (SZTE)

5.

4.

4.

Pécsi Tudományegyetem (PTE)

10.

2.

5.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE)

9.

6.

6.

Debreceni Egyetem (DE)

6.

12.

6.

Pannon Egyetem (PE)

15.

3.

8.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)

2.

17.

9.

Budapesti Corvinus Egyetem (BCE)

1.

19.

10.

Károli Gáspár Református Egyetem (KRE)

11.

10.

A hallgatói rangsorban nem történtek nagyobb változások, sőt még inkább erősödött a vezető egyetemek előnye - olvasható a kiadványban. A Budapesti Corvinus Egyetemre és az ELTE-re csaknem ezerrel többen szerettek volna bejutni 2014-ben, mint korábban, de a Műegyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Semmelweisen is 500-800 fős volt a növekedés.

Az oktatói alrangsorban már nagyobb az átrendeződés. "Kiugróan javultak a Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem minősített oktatókra vonatkozó mutatói. A Semmelweis Általános Orvostudományi Karán egyik évről a másikra 148 - az egyetem egészén 180 - fővel nőtt a minősített oktatók száma, ami döntően az átszervezés következménye lehet, ám az oktatói listák élére repítette a kart és az egyetemet is. Sőt, az SE az idén ezzel az összetett intézményi rangsor győztese lett" - emeli ki a HVG felsőoktatási kiadványa.

Az évek óta listavezető Eötvös Loránd Tudományegyetem így a 2. helyet szerezte meg - igaz, az idén is ebbe az intézménybe jelentkeztek a legtöbben, és itt tanít a legtöbb - tudományos fokozattal rendelkező - oktató.

A HVG rangsor - Diploma 2015 kiadványban minden fontos információt megtaláltok az alap-, osztatlan és mesterszakokról, megismerhetitek a pályakövetési rendszer adatait, megtudhatjátok, milyen változások várhatóak a felsőoktatásban, milyen "extra" szolgáltatásokat kínálnak az intézmények, és milyen ösztöndíjakra pályázhattok. A HVG felsőoktatási rangsorát keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt, a kiadótól.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!