Czervan Andrea
Czervan Andrea

A felsőoktatást érintő átalakítások ellen tiltakozók diákok hétfő óta tartják elfoglalva az ELTE Múzeum körúti campusának egyik előadótermét. Minden nap fórum dönt arról, hogy a következő éjszaka is benn maradjanak-e, napközben pedig szabadegyetemi előadásokat, beszélgetéseket, filmvetítéseket szerveznek.

A Hallgatói Hálózat január hetedikén adott ultimátumot a kormánynak: a hallgatók decemberben megfogalmazott hat pontjának teljesítését követelték - többek között a hallgatói szerződés eltörlését és a felsőoktatást érintő forráskivonások leállítását. Ezek - mint írták - nem teljesültek, ezért február 11-én ismét tiltakozásba kezdtek. Hogyan tüntettek a diákok 2012-ben? Összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Hétfő: tüntetés és blokád

A Hallgatói Hálózat (HaHa) tagjai reggel az ELTE bölcsészettudományi karára mentek, ahol órákat zavartak meg, és több termet elfoglaltak. A HaHa által szervezett tüntetés háromkor kezdődött: a résztvevők a bejelentett útvonal helyett csatlakoztak az egyetemfoglalókhoz, majd onnan a Corvinusra és a Színművészeti Egyetemre vonultak.

Végül visszatértek az ELTE BTK-ra, ahol blokádot hirdettek, és több tucatnyian az egyetemen aludtak. Tudósításunkat itt, a Hallgatói Hálózat közleményét pedig itt olvashatjátok. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint elfogadhatatlan, hogy "pár forrófejű agitátor megakadályozza az órák megtartását": közleményüket itt találjátok.

©
©
©

Kedd: csak előre egyeztetve mennek be az órákra

A diákok körében tapasztalt ellenérzés hatására a keddi fórumon a résztvevők megállapodtak, hogy csak azokra az órákra mennek be az oktatásról beszélgetni, ahol ezt az oktatóval korábban egyeztették. Az egyetemfoglalók vitába keveredtek az egyik dékánhelyettessel, aki az épület többi részét lezáratta. Tudósításunkat itt olvashatjátok.

Pécsen is az egyetemen aludtak a tilakozó diákok: róluk itt, a budapesti teremfoglalókról pedig itt nézhettek képeket. A bölcsészkar dékánja elítélte az egyetemfoglalást: erről itt olvashattok. Az ELTE volt rektorának nyilatkozatát itt találjátok: Klinghammer Istvánt a héten felsőoktatásért felelős államtitkárnak nevezték ki.

©

Szerda: őrt állnak a diákok

A diákok "bázisa" az "A" épületben van, a Múzeum körút 6-8. szám alatti épület ajtajaiban őrt állnak, hogy ne tudják bezárni. Az osztrák felsőoktatási hallgatók egyesülete támogatja az egyetemfoglalókat: közleményüket itt olvashatjátok.

©

Csütörtök: focidrukkerek, egyetemisták

Kedden az Ultras Liberi nevű szervezet zavarta meg az egyetemfoglalók fórumát. A csütörtöki előadásokon újra megjelentek, az egyik résztvevő szerint ekkor termékeny vita alakult ki az előadók, a futballszurkolók és az egyetemfoglalók között. Debrecenben hétfőn szólalkoztak össze a Hallgatói Hálózat aktivistái és fociszurkolók, a rendőrség eljárást indított: erről itt olvashattok.

©

Péntek: flashmobok és tüntetés

Az egyetemfoglaló diákok minden napra szerveznek egy-egy flashmobot: csütörtökön egy Orbán Viktor-álarcot viselő diák rombolta szét a dobozokból felépített egyetemet, pénteken pedig a felsőoktatási limbó alatt kellett átjutniuk a felvételizőknek. A Középiskolai Hálózat által szervezett tüntetésről itt olvashattok, arról pedig, hogy hogyan temették el Szegeden az oktatást, itt találjátok cikkünket.

Az egyetemfoglalók pénteken sajtótájékoztatót tartottak. Egyik tagjuk azt mondta: a forráskivonásokkal a szegényeknek kevesebb esélyük lesz bejutni a felsőoktatásba, ezért tovább folytatják tiltakozásaikat, amíg azok nem vezetnek eredményre. A részleteket itt olvashatjátok.

©
©
©

Szombat: koldultak és zenéltek a diákok

Az egyetemek pólóiban, táblákkal gyűjtöttek pénzt az utcán az egyetemfoglalók. Az összegyűlt összeget eljuttatják az intézményeknek. Az akcióról készült videót itt nézhetitek meg.

©
©

Vasárnap: tüntetésre készülnek

A fűtést lekapcsolták, a diákok radiátorokkal és hősugárzókkal vészelik át a hétvégét - közölték Facebook-oldalukon. Közben a Nyugati pályaudvaron akcióznak, hétfőn pedig a hallgatói szerződés és az egyetemi kancellárok rendszerének alaptörvénybe foglalása ellen szerveznek tüntetést. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) csak akkor vesz részt továbbra is a felsőoktatási kerekasztalon, ha a kormány letesz arról a tervről, hogy az alaptörvénybe írja a későbbi itthoni munkavállalást, mint az állami ösztöndíjas tanulmányok feltételét. A kerekasztal egyik munkacsoportja éppen erről a kérdésről egyeztetett, amikor benyújtották a javaslatot: a HÖOK közleményét itt olvashatjátok.

©
©
©