szerző:
Eduline

A végzős hallgatók ötöde külföldre menne dolgozni, míg az itthon maradók töredéke vállalna vidéken munkát – derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Karrierterv kutatásából.

©

A végzős hallgatók 22 százaléka egyhagyná az országot, 73 százalékuk pedig Budapesten képzeli el a jövőjét a felmérés eredménye szerint. Amikor ezek a végzősök még csak gólyák voltak, még sokkal népszerűtlenebb volt Budapest a körükben, és többen tervezték a külföldi munkavállalást. Az viszont nagyon szomorú, hogy a végzősök mindössze öt százaléka képzeli el vidéken a jövőjét.

A multik nem a legnépszerűbbek a megkérdezett hallgatók körében, a többség inkább saját vállalkozást indítana, a ki- és középvállalkozások pedig a másodikak a népszerűségi listán. A sorban csak ezek után következnek a multik.

A most megkérdezett hallgatók 65 százaléka már most, a tanulmányai utolsó évében is dolgozik, első évfolyamon azonban még csak harmaduk vállalt munkát a suli mellett.

A kérdőív arra is kitért, mit várnak a diplomától a diákok. Többségük elsősorban tudást és műveltséget remél, a pénzkereset csak a második a listán. Abban is hisznek a hallgatók, hogy felsőfokú végzettséggel elkerülhetik a munkanélküliséget, és idővel vezető pozíciót kaphatnak leendő munkahelyükön.

Pályakezdő vagy és állásokat keresel? Itt érdemes körülnézni.