szerző:
Eduline

Két, a világ legjobb egyetemeit listázó rangsor is megjelent az utóbbi napokban. Megnéztük, mely európai egyetemek érték el a legjobb helyezést.

A rangsorokban az Oxford és a Cambridge versenyez a legjobb európai egyetem címéért
©

Az amerikai egyetemek mellett a brit intézmények tarolnak a felsőoktatási rangsorokban - melyek kerültek be a top 10-be, és mely országok büszkélkedhetnek még azzal, hogy egy-egy egyetemük bejutott a legjobbak közé?

University Ranking by Academic Performance

Az URAP-rangsort évről évre a tudományos cikkek és a rájuk való hivatkozások száma, a tudományos tevékenység (konferencia-előadások, beszélgetések stb.), illetve a külföldi egyetemekkel együttműködésben született tudományos publikációk száma alapján állítják össze. A 2014/2015-ös rangsort a Harvard vezeti, a magyar egyetemek közül pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem érte el a legjobb helyezést. A rangsorról itt olvashattok részletesen.

Az európai intézmények közül a brit egyetemek végeztek a legelőkelőbb helyen: az Oxford a harmadik, a Cambridge az ötödik, a University College London pedig a hatodik lett. Tőlük lemaradva, tizenötödikként szerepel a listán a szintén brit Imperial College London, huszonkettedikként pedig a Koppenhágai Egyetem. A top 10-be Franciaország, Hollandia, Belgium és Svájc is bekerült egy-egy intézménnyel.

Helyezés
(Európa)
Intézmény Ország Helyezés
(összesített lista)
1. University of Oxford Nagy-Britannia 3.
2. University of Cambridge Nagy-Britannia 5.
3. University College London Nagy-Britannia 6.
4. Imperial College London Nagy-Britannia 15.
5. University of Copenhagen Dánia 22.
6. Pierre & Marie Curie University - Paris 6 Franciaország 25.
7. University of Utrecht Hollandia 35.
8. KU Leuven Belgium 38.
9. University of Manchester Nagy-Britannia 39.
10. Swiss Federal Institute of Technology Zurich Svájc 41.

Academic Ranking of World Universities

A shanghai Jiao Tong Egyetem rangsora, az ARWU az oktatók teljesítménye, a tudományos jelentőség és az oktatás minősége alapján áll össze - számít például a Nobel-díjas tanárok és öregdiákok aránya, illetve a publikációk idézettsége is. A 2015-ös listát - csakúgy, mint az ARUP-rangsorban - itt is a Harvard vezeti, a legjobb 500 közé két magyar egyetem jutott be. A részleteket itt találjátok.

Az ARWU-rangsorban a Cambridge verte az Oxfordot, a harmadik helyre viszont - jócskán lemaradva - itt is az University College London került. A zürichi műszaki egyetem ezen a listán jóval előkelőbb helyen, a negyediken végzett, az ötödik pedig az Imperial College lett. A tíz legjobb között szerepel még a Koppenhágai és a Manchesteri Egyetem, a Pierre & Marie Curie mellett még egy párizsi intézmény, és a Heidelbergi Egyetem is. Még több egyetemi rangsort találtok itt.

Helyezés
(Európa)
Intézmény Ország Helyezés
(összesített lista)
1. University of Cambridge Nagy-Britannia 5.
2. University of Oxford Nagy-Britannia 10.
3. University College London Nagy-Britannia 18.
4. Swiss Federal Institute of Technology Zurich Svájc 20.
5. Imperial College London Nagy-Britannia 23.
6. University of Copenhagen Dánia 35.
7. Pierre & Marie Curie University - Paris 6 Franciaország 36.
8. University of Manchester Nagy-Britannia 41.
8. University of Paris-Sud (Paris 11) Franciaország 41.
10. Heidelberg University Németország 46.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!