szerző:
eduline/mti

A kulturális örökség ápolásáért járó nemzetközi elismerést Plácido Domingo operaénekes és Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért és sportért felelős biztosa adta át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorának.

©

Az épület kimagasló színvonalú felújításával érdemelte ki az Europa Nostra-díjat a Zeneakadémia, az ezzel kéz a kézben járó Európai Örökség plaketett az épületbejárás után Plácido Domingo és Navracsics Tibor együtt adta át Fekete Gyula tudományos és nemzetközi rektorhelyettesnek Utóbbi elismerést Európa zenei életében való kiemelkedő szerepéért, tradícióinak ápolásáért, kreativitásáért, duális szellemiségéért érdemelte ki az intézmény.

A rendkívül összetett helyreállítási projektnek köszönhetően új életre kelhetett az intézmény, amelynek eredeti stílusát a lehető legmagasabb színvonalon sikerült visszaállítani és nagy kihívást jelentett az esztétikai szépséget az innovációval ötvözni - mondta Plácido Domingo. A jelenlegi korban már más technológiai követelmények érvényesülnek, így a restaurált épületbe ezek beépítésére is lehetőséget kellett adni - fűzte hozzá az operaénekes, aki szerda este ingyenes koncertet ad a budapesti Szent István-bazilika előtt.

©

Az európai örökségvédelmi díjjal a legnagyobb presztízzsel rendelkező projekteket tüntetik ki, a helyreállítást az Europa Nostra és az Európai Unió is támogatta. Az Európai Örökség cím azt bizonyítja, hogy a Zeneakadémia folyamatos története Európát, az európaiságot, az európaiak összetartását szimbolizálja, s mindezt zenészként is fontosnak tartja - hangsúlyozta Plácido Domingo.

Úgy fogalmazott, hogy a kultúrának és a zenének az oktatásban sokkal nagyobb szerepet kellene kapnia, hiszen aki nem ismeri saját országa kultúráját, hogyan tudná tiszteletben tartani másokét.

Navracsics Tibor szerint az épület a magyar kulturális élet magas színvonalát is szimbolizálja - hangsúlyozta, hozzátéve: Európa az épület minden szegletében megjelenik, az intézmény egyik alapító gondolata és célkitűzése is az európaiság. A Zeneakadémia az európai kultúra egyik fellegvára Magyarországon, s a két díj az európai nagyközönség elismerését is figyelmét szimbolizálja - emelte ki.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!