szerző:
eduline/mti

Körülbelül tizenöten tüntettek a hallgatói szerződések ellen az oktatási államtitkárság Szalay utcai épülete előtt...

Körülbelül tizenöten tüntettek a hallgatói szerződések ellen az oktatási államtitkárság Szalay utcai épülete előtt hétfő délután. A Fiatalok Magyar Hangja – Szolidaritás Ifjúság nevű csoport szerint azzal, hogy a kormány csak azoknak biztosít államilag finanszírozott hallgatói helyeket az egyetemeken és főiskolákon, akik aláírják a belföldi munkavállalásra kötelező szerződést, kiszorítja a magyar friss diplomásokat a szabad munkaerőpiacról.

A tüntetők egy lovat is magukkal vittek az oktatási államtitkárság épülete elé – ezzel utaltak arra, hogy az erőforrás-minisztérium arra kérte az iskolákat, összesítsék, hány lovuk és legelőjük van.

A petíció aláírói felháborítónak tartják, hogy a fiatalokat "új vasfüggöny mögé kényszerítik, miközben nem teremtenek számukra lehetőségeket". A Szolidaritás ifjúsági aktivistái ezért a javaslat azonnali visszavonását követelik. A demonstráció szervezői hangsúlyozták: ha a javaslatot a jelenlegi formájában mégis elfogadják, és az hatályba lép, akkor elégetik a hallgatói szerződéseiket.

A tiltakozó petíciót Tanos Áron, a Magyar Szolidaritás Mozgalom ifjúsági tagozatának vezetője adta át Thaisz Miklósnak, az oktatásért felelős államtitkár politikai tanácsadójának, aki azt ígérte, választ fognak adni a petícióban foglaltakra.