szerző:
Eduline

Az átalakulás lehetőség arra, hogy a Corvinus világszínvonalú egyetemmé váljon – ezt írta közleményében a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói önkormányzata, amely érdekegyeztető fórumot szervez.

©

Nem fogják támogatni, hogy bármilyen komolyabb változás ne felmenő rendszerben valósuljon meg, és azt sem, hogy a jelenlegi hallgatókat „indokolatlan anyagi teher érje” – ezt ígéri Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatában a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói önkormányzata, amely azt írja, a következő időszakban számos tervezési és tárgyalási folyamatban vesznek majd részt, így pontosabb képet kapnak majd arról, milyen lesz az állami támogatást felváltó Corvinus-ösztöndíj.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Budapesti Corvinus Egyetemet 2019-től egy állami alapítású közhasznú alapítvány működteti tovább, 2020-ban már egyáltalán nem fognak állami férőhelyeket hirdetni a jelentkezőknek. Az állami ösztöndíjas képzés helyett ugyan létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat, ám a cél az, hogy a fizetős hallgatók nagyobb arányban, legalább 60 százalékban legyenek jelen az egyetemen.

„Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a jelenlegihez hasonló mértékben legyen lehetőség a hallgatók számára térítésmentesen tanulni” – olvasható a közleményben, amely arra is kitér: ragaszkodni fognak ahhoz, hogy a magyar hallgatók számára az új egyetemi modell több és jobb minőségű kollégiumi férőhelyet jelentsen.

A hallgatói önkormányzat hozzáteszi: az egyetem vezetése létrehozott egy projektszervezetet, amelynek a feladata az alapítványi működési modellre átállás levezetése - ennek a projektszervezetnek a hallgatói képviselő is tagja, ők a hallgatói igényeket fogják összegyűjteni és beépíteni.

Azt írják, a következő időszakban kezdik szervezni azt az érdekegyeztető fórumot, ahol a hallgatókkal együtt vitathatják meg az egyetemet érintő változásokat. „Egyúttal elítélünk minden olyan kezdeményezést, mely során egy politikai párt tőkét kíván kovácsolni az egyetem polgárainak belügyéből. Az egyetemmel kapcsolatos kérdések tárgyalása az egyetem polgárainak belügye” – szögezik le, hozzátéve: szerintük az átalakulás lehetőség arra, hogy a Corvinus világszínvonalú egyetemmé váljon.

2020-tól nem lesz államilag támogatott hely a Corvinuson, de létrehoznak egy új ösztöndíjat

Növelni szeretnék a fizetős hallgatók arányát az átalakuló Budapesti Corvinus Egyetemen, és számítanak a külföldi hallgatók számának emelkedésére is - a Népszava úgy tudja, többek között ez is elhangzott az intézmény dolgozói értekezletén.