szerző:
Eduline

Száz egykori és jelenlegi CEU-s hallgató, oktató, alkalmazott és hozzátartozóik küldtek személyes levelet Orbán Viktornak arról, hogyan forgatta fel az életüket a CEU bizonytalan helyzete.

©

„2017 áprilisa, a felsőoktatási törvény módosítása óta egyetemünk sorsa bizonytalan, pedig a CEU teljesítette a rá kirótt feltételeket. Azaz már az Egyesült Államokban is folytat akkreditált képzést. Míg az akadémiai függetlenségről, a szabad oktatásról folyik a vita, a CEU költözésének komoly tétje szorul háttérbe: a költözés hazaszerető magyar emberek életét, egzisztenciáját fenyegeti” – írják közleményükben.

Hozzáteszik: „a CEU nem egy gyártósor, költözése nem logisztikai probléma. Súlyos következményei vannak számunkra, a CEU magyar állampolgárai számára. Erről azonban keveset hallunk 2017 áprilisa óta. Szeretnénk a Miniszterelnök úr figyelmét felhívni: a CEU csuklóztatása emigrációra kényszeríthet magyarokat”.

„A régió egyik legkiválóbb egyetemén kutathatok, nem kell lemondanom arról, hogy itthon legyek a családommal (amely ugye Ön szerint is fontos) és a barátaimmal. Itthon vásároltunk lakást, itthon szeretnék férjhez menni és családot alapítani” - üzeni Orbán Viktornak Fischer Paula, a CEU Kognitív Tudományi Tanszékének doktori hallgatója.

Azt kérik a miniszterelnöktől, hogy írja alá az államközi megállapodást, ahogyan ezt már New York állam oktatási kormányzata megtette.

A leveleket nemcsak Orbán Viktornak küldték el, hanem a Tumblren is közzétették.

Megvan, hol folytatja a CEU az oktatást, ha Bécsbe költözik az egyetem

Egy kórház műemléki épületegyüttese lesz a CEU bécsi campusa. A kormánynak még egy hete van dönteni, ha továbbra sem ír alá, az egyetem költözik. Egy felújított kórházba költözik a CEU Bécsben - írja a hvg.hu. Rég eldőlt, hogy az Otto Wagner-kórházba költözik az egyetem, amely még egy hétig vár, hogy a kormány írásba adja, megfelel a CEU-törvénynek az egyetem működése.