szerző:
Eduline

Több brit és amerikai diák került bajba az elmúlt hónapokban, mert tanáraiknak nem tetsző videót tettek közzé a...

Több brit és amerikai diák került bajba az elmúlt hónapokban, mert tanáraiknak nem tetsző videót tettek közzé a YouTube-on. A nagy-britanniai iskolák egy részébe már tilos kamerát vinni, a verekedésekről és órai veszekedésekről készített felvételeket ugyanis rendszeresen feltöltötték a tanulók a YouTube-ra. 2011 legnagyobb botrányai közül válogattunk.

Jack Christie Talks to Children

Szex, fegyverek, drogok és robbanások – a 18 éves Jack Christie YouTube-videóiban ezek a leggyakrabban visszatérő elemek. A videómegosztó oldalon eddig több tízezren nézték meg a két-háromperces összeállításokat, amelyek a Jack Christie Talks to Children címet kapták.

A kanadai diák tanárai felháborítónak tartják a videókat, a középiskola igazgatója azonnal felfüggesztette a végzőst, az oktatási körzet szóvivője szerint ugyanis nem hagyhatják, hogy bárki is megzavarja az intézmény „pozitív légkörét”. Jack Christie szerint az iskola vezetői megsértették szólásszabadsághoz fűződő jogát, a videókat ráadásul nem az iskolában, hanem otthon készítette.

A japán földrengés napján egy kaliforniai egyetemista YouTube-videója váltott ki felháborodást: a University of California egyik hallgatója a felvételen többek között arról panaszkodik, mennyire zavarják a tanulásban azok a hallgatók, akik a könyvtárból telefonálnak Japánban élő szeretteiknek.

„Oké, szörnyű lehet, sajnálom az ott élő embereket, de ha mindenkit végig akarsz hívni a telefonkönyvedből, miért nem mész inkább ki?” – kérdi a videómegosztó oldalon közzétett felvételen. Wallace szerint az ázsiai hallgatóknak „meg kellene tanulniuk bizonyos viselkedési szabályokat, többek között azt, hogy milyen körülmények között használhatják mobiltelefonjukat”.

„Helló, mi itt Amerikában nem telefonálunk a könyvtárban. Ahogy elkezdek tanulni, tizenöt perc után megszólal valakinek a telefonja, és azt hallom, hogy „Ohhhh! Ching chong ling long ting tong? Ohhh!” – utánozza az ázsiai hallgatókat.  A hallgató ellen fegyelmi eljárás indult, a Facebookon pedig több tiltakozó csoport is létrejött.

Egy húszéves brit hallgató csupán saját egyetemét szerette volna népszerűsíteni, mégis összetűzésbe keveredett a Lincoln University rektorával: Tom Ridgewell a YouTube-ra is feltöltötte furcsa, az egyetem nyílt napját és képzéseit „ajánló” félperces videókat. A többi Lincoln-videót itt nézheted meg.