szerző:
MTI

A diákhitellel összefüggő kisebb módosítások is napirendre kerülnek a kormány szerdai ülésén - mondta az emberi...

©

A diákhitellel összefüggő kisebb módosítások is napirendre kerülnek a kormány szerdai ülésén - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

Balog Zoltán az MTI kérdésére, miszerint elképzelhető-e, hogy változások lesznek a jövő évi keretszámokban, úgy válaszolt: nem a keretszámokkal fognak foglalkozni, azokkal már túl sokan foglalkoznak, hanem a diákhitel konstrukción belül várhatók olyan kisebb módosítások, amelyek "komoly meghívást jelentenek azoknak", akik most még úgy gondolják, eladósodnak, ha élnek ezzel a lehetőséggel. 

Az állammal szemben hitelt vállalni két százalékért, vagy még kevesebbért, egészen más dolog, mint a bankokkal - mondta a miniszter. Az is napirendre kerül, hogy a magánszférának milyen kedvezményeket adhatnak majd abban az esetben, ha olyan munkavállalót foglalkoztatnak, aki korábban diákhitelt vett fel - derült ki szavaiból.

Emellett lesznek szakmacsoportok, akik "külön ajánlatot kapnak" majd a kormánytól - jelezte Balog Zoltán, aki előzetesen nem részletezte a tervezett változásokat. Arról, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nem ült kedden tárgyalóasztalhoz a miniszterrel, azt mondta: örül neki, hogy korrekt, intelligens választ kapott. Hozzátette: megérti, hogy a hallgatók most szeretnék kipróbálni erejüket. 

Az ajánlat továbbra is áll, és a hallgatók sem zárkóztak el egy későbbi időpontban történő egyeztetéstől - jegyezte meg. Balog Zoltán azt mondta, elismeri, hogy a tervezett változtatások karakteres, erőteljes prezentációjával adósok maradtak. Ugyanakkor - mint mondta -, bízik benne, ha ez megtörténik, mindenki megérti, hogy ezekkel az intézkedésekkel a felsőoktatást anyagilag, színvonalában és a hozzáférést tekintve is úgy megerősítik, ahogy erre az elmúlt 20 évben nem volt példa.