szerző:
Eduline

A legfontosabb a kitartás, ha munkakeresésről van szó, legkevésbé pedig a bérekkel elégedettek azok, akiknek sikeres az álláskeresés - ez derül ki egy friss felmérésből, amit a BGE készített öregdiákjai körében.

A frissdiplomások többsége álláshirdetésre való jelentkezés vagy személyes ismeretség útján jut be első munkahelyére. A harmadik leggyakoribb módja a munkahelyszerzésnek, amikor a volt hallgatót a korábbi szakmai gyakorlatos helye alkalmazza – legalábbis a BGE-n (korábbi BGF) végzettekre ez igaz a Budapesti Gazdasági Egyetem Pályakövetési Rendszere szerint.

A kitartás fontos a munkakeresésben, ugyanis a BGE-n végzetteknek átlagosan 35 helyre kellett jelentkezni, mire végre felvették őket. Ebből állásinterjúra átlagosan 6 alkalommal jutottak el.

Kapcsolódó cikkek

Melyik szakon végzettek találnak leghamarabb munkát?

Irreális bérigényük van a frissen végzett álláskeresőknek

Nem csak az fontos, milyen gyorsan, de az is lányeges, hogy milyen munkakörben helyezkedik el valaki. A BGE mérése szerint a diplomásaik 72 százaléka tanult szakmájában tudott állást találni, ezen belül 21 százalék a saját, további 51 százalék pedig a saját és ahhoz kapcsolódó szakterületen. 87 százalék állandó, és határozatlan idejű munkaviszonyt létesített.

A kutatásba bevont öregdiákok összeségében elégedettek a munkájukkal, illetve munkakörülményeikkel. Leginkább a munka személyi, illetve tárgyi körülményeivel, valamint a munka szakmai, tartalmi részével elégedettek. Legkevésbé a szakmai előmenetellel, valamint a jövedelemmel, juttatásokkal szemben mutatkozott elégedettség – áll a tanulmányban.