szerző:
Eduline

Szívesen folytatnátok a tanulmányaitokat Angliában, Skóciában vag Észak-Írországban? Utánajártunk, milyen lehetőségeitek vannak.

Az Oxfordi Egyetem campusa
©

Míg Angliában és Walesben akár 9000 fontot (több mint 3,5 millió forintot) is kérhetnek alapszakos tanévért, Észak-Írországban maximum 3575 fontot (1,4 millió forintot) kell fizetnetek, Skóciában pedig ingyenes az első alapképzés. A brit diákhitelt csak akkor vehetitek fel, ha alapszakosok vagytok, így ha már magasabb képzési szinten jártok, valóban érdemes ösztöndíjat keresni.

Tudományos ösztöndíjak

Az Egyesült Királyságban alig vannak állami ösztöndíjak, ráadásul ezek - a Chevening és a Commonwealth - Magyarországról nem pályázhatók meg. Az egyetemek és a tudományos társaságok viszont rengeteg saját programot indítanak.

A Royal Society (Királyi Természettudományos Társaság) például négy ösztöndíjprogramot kínál természettudományi területen tevékenykedő kutatóknak, ebből a PhD fokozatú kutatók támogatására indított Newton nemzetközi ösztöndíjra és az Egyetemi kutatói ösztöndíjra Magyarországról is lehet jelentkezni - előbbire az idei jelentkezési határidő már lejárt, a kutatói ösztöndíjra viszont még jelentkezhettek.

Továbbtanulás külföldön?

Cikkeinkkel megismerhetitek a külföldi felsőoktatási-felvételi rendszereket: Németország, Ausztria, Skócia, Dánia, Norvégia, Írország, Svédország, Finnország, Egyesült Államok.

Egyetemek és civil szervezetek ösztöndíjai

Angliában jellemző, hogy a felsőoktatási intézményeket alumni tagok és civil szervezetek támogatják, így a legtöbb ösztöndíjprogramot egyéni feltételekkel, az adott intézményre szabva írják ki. Ha mester- vagy doktori képzések érdekelnek titeket, a Postgraduate Studentships oldala segít a keresésben. A kiválasztott képzési szinten belül rá tudtok szűrni a nemzetközi programokra, és tudományterület szerint is kereshettek. Az adatbázisban megtaláljátok a legfontosabb információkat, többek közt a jelentkezési határidőt is.

Hasonló gyűjteményt találtok a Scholars4dev oldalán is, ahol egyetemekre lebontva böngészhetitek a lehetőségeket. Természetesen az adott egyetemek honlapján is megtaláljátok a kellő információkat. A Cambridge ösztöndíjairól például itt olvashattok, az Oxford saját keresőjét ezen a linken, a University College London (UCL) keresőjét pedig itt éritek el. Megéri keresgélni, csak a UCL 135 ösztöndíj-programot ajánl uniós hallgatóknak. Melyek a világ legjobb egyetemei? Galériánkat itt nézhetitek meg.

Az anyagiak miatt a nagy-britanniai továbbtanulást érdemes alaposan megtervezni, ebben a British Council hivatalos oktatási oldala, az Education UK segít. Kihagyhatatlan gyakornoki lehetőség: dolgozzatok az Európai Uniónak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!