szerző:
Eduline

Úgy tűnik, a külföldi sajtó is előszeretettel foglalkozik a magyar felsőoktatási törvény és a kormányrendeletek vitás...

©

Úgy tűnik, a külföldi sajtó is előszeretettel foglalkozik a magyar felsőoktatási törvény és a kormányrendeletek vitás pontjaival. A University World News nemzetközi oktatási portál beszámolt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának február 10-i, Deák téri tüntetéséről és arról, hogy a kormány csökkenti az államilag finanszírozott keretszámokat, az ösztöndíjasokat pedig „röghöz köti”, vagyis a tanulmányaik időtartamának kétszeresét Magyarországon kötelesek ledolgozni.

„A magyar kormány vak hentes módjára sújt le az oktatásra” – nyilatkozta Allan Päll, a Európai Diákszövetség (ESU) elnöke, aki elítéli az ingyenes helyek drasztikus csökkentését. A szervezet emellett felszólította az Európai Bizottságot, vizsgálja ki, nem ütközi-e uniós jogszabályokba a hallgatói szerződések bevezetése.

„Ennek a vizsgálatnak mielőbb le kell zajlania, különben Magyarország nyitott börtönné válik a diplomások számára” – mondta Allan Päll. Brüsszel egyelőre "ismerkedik" a magyar felsőoktatási törvénnyel – összefoglalónkat itt olvashatod.