szerző:
Eduline

Az Észak-New Jersey Egyetem (UNNJ) valós épülettel, tantermekkel és tananyaggal is rendelkezett, valamint büszkén hirdette, hogy hallgatói vízumot kaptak az Egyesült Államokban. Az egyetem azonban kamu volt, az alapító pedig nem volt más, mint az USA Bevándorlási és Vámhivatala.

Az egyetem ajtaján a 2013-as alapítás óta legalább 1000 külföldi hallgató lépett be a trükközés során, hogy tartózkodási engedélyt és a munkavállaláshoz zöldkártyát kapjanak - írja a Buzzfeed. A Camdenben található egyetem vezetője is a latinos hangzású Dr. Steve Brunetti volt, akit a hallgatók csak Dr. B-ként ismertek.

Az egyetem azonban egy hatalmas kamu volt. Az Egyesült Államok kormánya azért hozta létre az intézményt, hogy alaposan feltérképezze és végül lekapcsoljon egy hálózatot, akik külföldi állampolgárok beutaztatását vállalták, hogy a jogtalan hallgatói státusszal tartózkodási és munkavállalási engedélyhez juttassák a bevándorlókat. Az egyetem első ránézésre egy valódi oktatási intézmény látszatát keltette: saját épület és tantermek, állítólagosan engedélyezett tananyag, aktív Facebook jelenlét, a lényeges különbség az volt, hogy a hallgatói jogviszony megszerzése után a bevándorlók túlnyomó többsége nem vett részt az oktatásban.

A trükk bevált, az ország számos pontján térképeztek fel irodákat, akik részt vettek a vízumcsalásban. Tanulókat toboroztak annak ellenére, hogy látták, az egyetem működése valójában csak látszólagos és csak a vízumkiadásról szól - arról nem volt tudomásuk, hogy a Bevándorlási és Vámhivatal (ICE) áll az egyetem mögött. Első körben 21 személy ellen kezdeményezett eljárást a vádhatóság, köztük vannak irodavezetők, tanácsadók és a bevándorlókat fogadó munkáltatók is.

Az egyetem weboldala sem elérhető már (csak a cache érhető el), a Facebook oldalt is lekapcsolta kedden a kormány, miután sajtótájékoztatón ismertették a hálózat elkapását.

Amerikai vízum (illusztráció)
©

A fedett ügynökök tapasztalatai szerteágazóak voltak. Egyikük megkérdezte Alvin Yuant, az egyik gyanúba keveredett közvetítőt, hogy "Ugye tudod, hogy ezek közül a diákok közül egyik sem fog órára járni?", úgy folytatva, hogy "Egyetlen diákot sem akarok látni az ajtómnál, aki a haladó kalkulus órámat szeretné látogatni". Yuan erre nevetve válaszolt:

"Igen, igen. Már évek óta ezt csinálom, ne aggódj!"

Yuan közvetítőként több tucat diákot vitt az UNNJ-re, amiért több ezer dollár kenőpénzhez jutott a hallgatóktól.

A "diákok" vízumait visszavonják, ellenük nem indít eljárást a bevándorlásügy, ennek feltétele, hogy mindannyian megjelennek a hatóságoknál.

Az ICE évek óta küzd a tanulói és hallgatói vízummal trükközőkkel szemben, ugyanis a legális lehetőséget többen is megpróbálják kihasználni. 2011-ben a Tri-Valley University-t kapcsolta le a hivatal. A kamuintézmény vezetőjét, Susan Xiao-Ping Sut később 16 év börtönre ítélték, mert közel 1500 külföldit juttatott csalás útján, nyereséget generálva tartózkodási engedélyhez.