szerző:
Eduline

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem is felkerült a U.S. News felsőoktatási rangsorára, amelynek az élén a Harvard áll.

A US News hozta nyilvánosságra a világ legjobb egyetemei rangsort, melyben 51 ország intézményei képviseltetik magukat. Magyarországról az Eötvös Loránd Tudományegyetem került be az ötszáz legjobb egyetem közé.

©

A US News az elmúlt 30 évben mindig elkészítette a listát, melyhez tíz indikátort használtak. A lista összeállításakor elsősorban az intézmények tudományos elismertségét vették figyelembe, többek közt azt, hogy milyen helyezést értek el a Thomson Reuters akadémiai elismertségi listán, milyen kutatási eredményeket és publikációkat tudnak felmutatni, milyenek az idézettségi mutatók, hányszor hivatkoznak rájuk, számított a nemzetközi együttműködés, valamint az is, hány PhD-fokozatot szerzett hallgató tanult az adott egyetemen és hány tudományos fokozattal rendelkező munkatársuk van.

A lista élén a Harvard Egyetem végzett, második az MIT, vagyis a Massachusettsi Műszaki Egyetem, harmadik a kaliforniai Berkeley Egyetem, a negyedik a szintén amerikai Stanford Egyetem, az ötödik az Oxfordi Egyetem. A listára egy magyar egyetem is felkerült, az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 448. helyet érdemelte ki.

A top tíz

Intézmény

Pontszám

Harvard University

100

Massachusetts Institute of Technology

88,9

University of California, Berkeley

88

Stanford University

85,1

University of Oxford

83,6

University of Cambridge

83,3

California Institute of Technology

80,3

University of California, Los Angeles

80,1

University of Chicago

77,4

Columbia University

77,3

Az európai intézmények közül négy brit egyetem vezeti a rangsort, az Oxford, a Cambridge, az Imperial College London és a University College London. Német nyelvterületről a legjobbnak a müncheni Ludwig-Maximilian-Universität, a heidelbergi Ruprecht-Karls-Universität és a berlini Humboldt-Universität bizonyult.

Hat osztrák egyetem is felkerült a listára, a Bécsi Egyetem 197., az Innsbrucki Egyetem 303., a Bécsi Orvosi Egyetem pedig a 308. A környező országokból két egyetem előzte meg az ELTE-t: a Ljubljanai Egyetem a 348., a Belgrádi Egyetem pedig a 388. helyezést érte el. Ezzel szemben a pozsonyi Comenius Egyetem a 478., a Zágrábi Egyetem pedig a 489. lett. A teljes rangsort itt nézhetitek meg.

Magyar helyezettek a 2014-es egyetemi rangsorokon

A leideni egyetem nemzetközi listájára öt magyar egyetem is felkerült. Az ELTE az 504., a Semmelweis Egyetem az 451., a BME az 561, a Debreceni Egyetem a 698., az SZTE pedig a 707. helyet szerezte meg.

A Center for World University Rankings (CWUR) 2014-es világrangsorán hat magyar egyetem szerepel, az ELTE a 371., a Semmelweis Egyetem az 598., a Debreceni Egyetem a 673., az SZTE a 712., a BME a 811., a PTE pedig a 862. helyet szerezte meg.

A Quacquarelli Symonds (QS) 2013/2014-es világrangsorában négy magyar egyetem található, az SZTE az 501-550., az ELTE az 551-600., a Debreceni Egyetem a 601-650., a Corvinus pedig a 651-700. helyen. A QS tematikus rangsoraira felkerült még a Közép-európai Egyetem (CEU), a BME és a PTE is.

A Times Higher Education (THE) társadalomtudományi rangsorán a 91. helyet szerezte meg a CEU, a feltörekvő országok intézményi rangsorán a Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem a 60., az SZTE a 93. helyen áll.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!