szerző:
Eduline

Milyen elsőévesként a Pázmányon tanulni? Hogyan lehet tömegközlekedés közben kiereszteni a gőzt? Gál Bencét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem elsőéves jogászhallgatóját kérdeztük, aki elmondta, mit vár a jogászképzéstől.

Milyen az első éved?

Ami a legjobban megmaradt bennem, az talán az az izgatottság és kíváncsiság, mikor a gólyanapokra megérkeztünk a barátaimmal augusztusban, és láttam a sok új arcot. Kicsit újra úgy éreztem magamat, mint egy első osztályos kisfiú, aki életében először lép be egy iskola kapuján.

Gál Bence

Milyen elvárásokkal érkeztél az egyetemre? Mi az, amin változtatni lehetne, kellene?

Nagy álmom volt, hogy joghallgató legyek. Elvárásként talán azt tudom csak felhozni, hogy az egyetem készítse fel minden hallgatóját úgy, hogy a jogászi hivatás ne problémát és gyűlöletet, unalmat, szürke hétköznapokat hozzon, hanem mindenki szeresse azt, amit csinál majd a jövőben diplomásként. Úgy érzem, nagyon jó helyen vagyok, és hálás kell legyek a szüleimnek, hogy támogattak abban, hogy ide járjak.

Campusportré
Új cikksorozatunkban utánajárunk, hol lazítanak, buliznak, pihennek, kirándulnak a különböző egyetemek és főiskolák hallgatói. Mit szeretnek az alma materben, és min változtatnának? Hol szoktak ebédelni, sportolni, barátokkal találkozni? Hetente egyszer mikrofonvégre kapunk egy-egy hallgatót.

Igénybe veszed az egyetemi sportolási lehetőségeket?

Jelenleg sajnos még nem, mert testnevelést nem vettem fel erre az évre, mivel a röplabda egy nagyon érdekes gyakorlatom időpontjával ütközik.

Mi a kedvenc helyed a campuson?

Az A épületünk (Szentkirályi utca 28.) aulája. Rendkívül hangulatos az atmoszférája az aulának, bizonyos szempontból mondhatnám, hogy “eklektikus”. De másik nagyon kedvelt helyem az E1-es előadó hátsó jobb oldali blokkjának első két sora, ahol a barátaimmal előadásokon ülni szoktunk.

©

Hol szoktál ebédelni? Milyen jó helyek vannak az egyetem környékén?

Az egyetemen nem nagyon szoktam enni, néha előadások után, mikor megéhezem a római jogtól, az alagsori büfét egy rántott húsos szendvics erejéig meglátogatom, de nagyjából ennyi a történet. Szerencsére a pázmányosoknak néhány kerületi étteremben jár egy kis kedvezmény a Pázmány kártyával, mint például a DezsőBá Falatozójában vagy a Fecske Presszóban.

Hova jártok bulizni?

Egyelőre még csak kóstolgatom az éjszakai életet a fővárosban, de igen jó a dolog. Az egyetemi bulikat nem érdemes kihagyni. Legjobban talán a gólyabálunkat várom.

Kirándulás, kikapcsolódás? Mit ajánlasz Budapesten?

Mivel ahogy említettem, még csak ismerkedem az itteni élettel, de nagyon szeretnék minden múzeumba egy-egy látogatást tenni. Viszont szeretek tömegközelekedni és közben a város gyönyörű eklektikus stílusától tátani a számat, például Szabadság híd északi oldaláról nézni a Dunát és a nevezetességeket.

Olyan, mint egy kis nyugalomsziget a campus területén

Miért jó a Pécsi Tudományegyetemen tanulni? Hová érdemes ellátogatni, ha egy jót akarsz ebédelni vagy csupán kávézni? Hankó Csillát, a PTE Fejlődés- és Klinikai Gyermek Pszichológia Doktori Programjának elsőéves PhD hallgatóját kérdeztük. Milyen volt az első éved? Az első évemben, az alapképzésen tele voltam kérdéssel, kétellyel, képes leszek-e én erre, meg tudom-e tanulni mindezt, el tudom-e sajátítani a különböző gondolkodásmódokat, szemléleteket.