szerző:
Eduline

Egy két évvel ezelőtti csoportos nemi erőszak miatt tört ki botrány az egyik patinás amerikai egyetemen. Az áldozatot nem csak barátai, de a dékán is igyekezett lebeszélni a feljelentésről, az intézmény hírnevére hivatkozva - írja az Origo.

A University of Virginia
©

Heten erőszakoltak meg egy diáklányt az amerikai University of Virginia Charlottesville-i campusán, utána pedig a barátai az egyetem jó hírnevét féltve beszélték le arról, hogy feljelentést tegyen - írja az Origo a Rolling Stone magazin az áldozattal készült riportja alapján.

A riport szerint az erőszak 2012-ben, a Phi Kappa Psi diákszövetség (fraternity) egyik rendezvényén történt. A diák a helyszínre érkező barátai aztán az utcán vitatkoztak arról, hogy tegyen-e feljelentést a véres ruhában álló áldozat, mivel akkor egy buliba se hívják meg többet. A cikkben Jackie-nek hívott lány végül nem tett feljelentést, később pedig még a dékán is lebeszélte erről, arra hivatkozva, hogy hűséggel tartozik az egyetemnek, és nem vethet rossz fényt rá.

A héten megjelent cikk után vizsgálat indult az egyetemen, a diákszövetségeket pedig felfüggesztették. Az USA számos egyetemén jelen lévő Phi Kappa Psi diákszövetség jelezte, együtt fog működni a rendőrséggel. A szervezet helyi klubházát időközben ismeretlenek megrongálták, és az „Elég legyen a nemi erőszakból”, „UVA - Nemi Erőszak Tanulmányok Központ” feliratokat festették a falakra. Az egyetem amfiteátrumában hallgatók demonstrációt is szerveztek a szexuális erőszak áldozatainak támogatására, illetve, hogy felhívják a figyelmet a problémára.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvónőképző Karának idei gólyatáborában egy fotós erőszakolt meg egy diáklányt, a tavalyi jogász gólyatáborban pedig az egyik felsőbb éves hallgató erőszakoskodott. A jogi karon a hallgatói önkormányzat vezetői ellen indult fegyelmi eljárás, mivel tudtak az esetről, de sem a rendőrséget, sem az egyetem vezetését nem tájékoztatták - két hallgatót kirúgtak, ők most fellebeznek. Mindkét ügyben nyomoz a rendőrség, a tavalyi esettel gyanúsított fotós előzetes letartóztatásban van. Az esetekkel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!