szerző:
Eduline

Korábban bemutattuk a Quacquarelli Symonds társaság, azaz a QS egyetemi rangsorát, ám a legjobb magyar eredményről érdemes külön is megemlékezni.

©

A QS tudományterület szerinti bontásban állította fel a világ egyetemeinek rangsorát, kerülve a többi ismert egyetemi rangsorok példáját, mikor jelentősen eltérő karakterű egyetemeket összesítve minden felsőokatatási intézményt "megversenyeztetnek".

A Liszt Ferenc Zeneakadémia, illetve Zeneművészeti Egyetem az előadó művészeti képzéseket nyújtó intézmények listájára került fel, annak is a top 50-es mezőnyébe kvalifikálta magát. A listát a világhírű amerikai The Juilliard School vezeti.

Az akadémia olyan neves intézményeket előzött meg a listán, mint a Chicago-i Egyetem (48.), a Princeton Egyetem (42.), a Brüsszeli Királyi Konzervatórium (41.), a Columbia Egyetem (39.), a salzburgi Mozarteum Egyetem (36.), valamint a szintén amerikai Stanford Egyetem (33.).

A Liszt Ferenc Zeneakadémia összesen 73,2 pontot kapott a QS statisztikusaitól, az akadémia elismertsége 77 pontot ért, az ott munkálkodó művészeti oktatókat 39 pontra értékelték. Az intézmény így a világranglistán a 30. helyet foglalja el, nincs más magyar intézmény, amely hasonlóan jól szerepelt volna saját tudományterületén.

Érdekesség, hogy az egykori Osztrák-Magyar Monarchia művészeti intézményei közül három jutott a top 50-be, a bécsi zenei és előadó művészeti egyetem ráadásul a 2. helyet érte el.

A többi magyar eredményről ITT olvashatsz bővebben.