szerző:
Eduline

A KDNP valami egészen furcsa dolgot gondol arról, mi történik egy egyetemen, és úgy érezték, ezzel egy nyílt levélben kell eldicsekedni.

©

„Sajnálatos, hogy az egyetem nem szeretne hű maradni értékteremtő múltjához, hiszen elindult egy lejtőn. Önök, a vezetőség úgy döntöttek, hogy a magyar társadalom számára semmilyen haszonnal nem bíró, egy politikai korrektségtől megfojtott, tudománynak álcázott, félrecsúszott témával szeretnének foglalkozni mesterképzés keretében" - fogalmaz a KDNP nyílt levele, amit az ELTE-hez írtak.

A levél előzménye, hogy az egyetem elindítja a társadalmi nemekkel foglalkozó szakot.

A gender studies nyugaton vörös posztó általában a szélsőjobb szemében, és úgy látszik, a KDNP-nek sem tetszik. Bár a levélből az is kiderül, hogy nem egészen értik arrafelé, hogy mit jelent a társadalmi nemekkel foglalkozó tudomány.

A levél lényege, hogy a kereszténydemokraták azt gondolják, a tanulmányok hozzájárulnak a népesség fogyáságot, és nem segítk el "nemzetünk felemelkedését". Pedig a gender studies lényege csupán annyi, hogy megkülönbözteti a biológiai nemet a társadalmi nemtől. Előbbi a természetből fakad, utóbbi pedig társadalmi kreálmány. Ráadásul az elmélet egyáltalán nem új a hazai egyetemeken, de a Közép-európai Egyetem után már az ELTE is külön mesterképzés keretében oktatja.