szerző:
Eduline

Online egyetemi kurzusok, programozást oktató oldalak, nyelvtanuláshoz használható játékok és segédanyagok, illetve ismeretterjesztő műsorok ezrei vannak fent az interneten. Ez a lista segít eligazodni a legjobb oktatási oldalak között.

A Lifehack összegyűjtötte azt a 25 oldalt, amellyel teljesen ingyen tanulhattok nyelveket, részt vehettek online egyetemi kurzusokon, vagy egyszerűen csak megszervezhetitek a tanulmányaitokat. A lista végén általános iskolásoknak készített oldalakat is találtok.

1. Coursera

Korábban már mi is bemutattuk az oldalt, amely joggal szerepel a lista élén. A Coursera több mint száz felsőoktatási intézménnyel működik együtt, így hétszáznál is több online egyetemi kurzust kínálnak a természettudományoktól kezdve a gazdasági területeken át a bölcsészettudományokig, teljesen ingyen.

©

2. Khan Academy

Elsősorban általános és középiskolások és tanárok, valamint szülők számára készült: matematikát, természettudományokat, történelmet, sőt akár művészettörténetet is tanulhattok. A tanulási folyamatot statisztikákkal követhetitek nyomon.

3. Open Culture Online Courses

Az Open Culture nem kínál saját kurzusokat, hanem az interneten már fellelhető, több mint ezer online egyetemi kurzust gyűjtötte össze. Többek között megtaláljátok rajta a Stanford, a Yale, a Harvard és az Oxford képzéseit is. Az oldalról bővebben itt írtunk.

4. Udemy

A Courserához hasonló elven működő oldalon a különböző leckékből saját kurzusokat állíthattok össze. Az Udemyn vannak ingyenes és fizetős tartalmak is.

5. Academic Earth

Ez az oldal szintén a különböző online egyetemi kurzusok gyűjtőhelye: tudományterület és intézmény alapján is kereshettek a képzések között. Többek közt a Massachusetts Institute of Technology (MIT) több mint kétszáz kurzusát és a Stanford százhatvan előadássorozatát is megtaláljátok itt.

©

6. edX

Az edX is egy online egyetemi kurzusokat kínáló oldal, melyet a Harvard és az MIT indított két éve - és már az első kurzusokra majdnem annyian jelentkeztek, mint ahányan az MIT-re valaha jártak. Azóta ötven egyetem csatlakozott a programhoz, a kurzusokat videók, online laboratórium, e-könyvek és online vizsgák alkotják.

7. Alison

Az Alison olyan, ingyenesen hallgatható online kurzusokat kínál, amelyek elvégzéséért még oklevelet is kaphattok. Főleg gazdasági, menedzsment, számítástechnikai, nyelvi és egészségügyi képzések közül válogathattok.

8. iTunesU Free Courses

Az iTunes U-t Apple-termékekről érhetitek el, és az iTuneshoz hasonlóan kereshettek oktatási anyagokat és kurzusokat, akár téma szerint. A képzések általában ingyenes hanganyagokat és videókat is tartalmaznak, de vannak fizetős tartalmak is.

9. Stanford Online

A Coursera és több más oldal is kínál stanfordos képzéseket, itt viszont egy helyen érhetitek el a Stanford összes online anyagát.

©

10. Harvard Extension

A Stanford Online-hoz hasonlóan a Harvard is kínál ingyenes, online képzéseket, kizárólag az egyetem saját anyagaiból. Az oldalon több olyan kurzust is találtok, amelynek elvégzéséért bizonyítványt is kaphattok.

11. Open Yale Courses

Ezen az oldalon a Yale saját képzéseit találjátok, és az egyetem előadásairól készült videókat is megnézhetitek.

12. UC Berkeley Class Central

A kaliforniai Berkeley oldalán valamivel kisebb a választék, mint az előbb felsorolt három intézménynél, de itt is érdemes böngészni, főleg akkor, ha informatika témában keresgéltek.

13. MIT OpenCourseWare

A Massachusettsi Műszaki Egyetem online kurzusai között gazdasági, üzleti, műszaki, természettudományi, egészségügyi, társadalomtudományi, sőt szépművészeti területekhez kereshettek hang- és videóanyagokat, online könyveket, interaktív tananyagokat.

©

14. Carnegie Mellon Open Learning Initiative

A Carnegie Mellon Egyetem online anyagai hasonlóak a fenti intézményekéhez, bár valamivel kevesebb témakört érintenek.

15. Codecademy

Ez az oldal kifejezetten a programozással foglalkozik. Nagy előnye, hogy nem csak az elméleti oktatás végén kell nekiállnotok a programozásnak, van egy valós idejű gyakorlóablaka, amelyen az elméleti anyag hallgatása mellett rögtön gyakorolhattok is.

16. Code

A Code egy másik olyan oldal, amely a programozásra és az alkalmazásfejlesztésre szakosodott, ráadásul gyerekeknek is kínálnak tananyagokat. Emellett a leckéket úgy állították össze, hogy akár az osztálytermi munkához is lehet használni.

©

17. University of London Podcasts

Ezen az oldalon a University of London gyűjtötte össze a saját, illetve más, londoni kötődésű egyetemek oktatási anyagait és rádióműsorait hanganyagok, valamint videók formájában. Tizennégy egyetem és intézet kínálatából válogathattok, a University of London mellett a Birkbeck, a Goldsmith és a UCL előadásaiból is.

18. University of Oxford Podcasts

Többféle podcastot találhattok itt is, köztük vendégprofesszorok előadásait és nyilvános előadássorozatokat. Az oldal nagy előnye, hogy sorozatokba rendezték a különböző anyagokat, így ha egy téma érdekel titeket, könnyen találtok több kapcsolódó előadást is.

19. BBC Podcasts

A BBC Podcasts hétköznapi, fogyaszthatóbb formában kínál különböző oktatási anyagokat. Az adás hetente jelentkezik, olyan témákkal, mint a pénzügy, a sport, vagy éppen a nanotechnológia. A tudományos műsorok nem mélyülnek el annyira egy-egy témában, mint az előbb említett egyetemi előadások, így laikusok számára is élvezhető, az angol nyelv gyakorlásához pedig tökéletes.

©

20. TED-Ed

A TED oktatási oldala a BBC műsoraihoz hasonlóan általános tudást ad különböző tudományos témákban. A maximum tízperces videókból megtudhatjátok, hogyan keletkeznek a tornádók, hogyan működnek az optikai csalódások, vagy mi valójában az algoritmus.

21. LessonPaths

Ez az oldal az Open Culture-hoz hasonlóan nem a saját anyagait kínálja, hanem lehetővé teszi, hogy a felhasználók saját gyűjteményeket hozzanak létre más honlapok kurzusaiból. A gyűjteményeket a többi felhasználó értékelheti, és persze használhatja is.

22. Memrise

A Memrise-ról már mi is írtunk, ez az oldal kifejezetten idegen nyelvek oktatására specializálódott. Több száz kurzus közül válogathattok, és nemcsak angolt, németet, spanyolt vagy franciát tanulhattok, hanem görögöt, japánt, finnt, sőt akár szuahélit is. Nyelveket tanulnátok? A Mixxerről itt írtunk, a Livemocháról itt, a Busuu-ról itt, a tíz legjobb nyelvtanulós oldalt pedig itt gyűjtöttük össze.

©

23. National Geographic Kids

A National Geographic gyerekek számára létrehozott oktatási oldalán nemcsak gyerekbarát tananyagokat, hanem játékokat, kirakósokat és videókat is találtok. A leckéket nem rendezték kurzusokba, így a felhasználók szabadon dönthetnek arról, éppen mit tanulnának.

24. Fun Brain

Az előzőhöz hasonlóan gyerekek számára készült az oldal, ahol szintén vannak tananyagok, de a hangsúlyt inkább az oktató jellegű játékokra helyezték, így azok számára ideális, akik rendszeresen elkalandoznak tanulás közben. Főleg matekhoz és olvasáshoz kapcsolódó feladatok vannak, de mivel az oldal angol nyelvű, így nyelvtanuláshoz is jó.

25. Whyville

Ez a honlap is a tizenévesnél fiatalabb diákokat célozza, és bár nem nyelvoktató oldal, mégis jó lehet az angol nyelv gyakorlására.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!