szerző:
Eduline

Újabb 2015-ös felsőoktatási világrangsor jelent meg. Az Academic Ranking of World Universities (ARWU) listájában két magyar intézmény került az ötszáz legjobb közé.

ARWU-rangsor: az idén is az amerikai Harvard Egyetem végzett az élen
©

Nyilvánosságra hozta 2015-ös egyetemi rangsorát a shanghai Jiao Tong Egyetem. Az Academic Ranking of World Universities (ARWU) idei listájában is két magyar egyetem került be a világ legjobb 500 felsőoktatási intézménye közé. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Szegedi Tudományegyetem is a 401-500. helyen végzett. Igaz, az ELTE rontott a helyezésén - tavaly még a 301-400. volt.

A 2003 óta minden évben összeállított rangsort 2015-ben is a Harvard vezeti, az első tíz helyet amerikai és brit egyetemek foglalják el. A második a Stanford, a harmadik pedig a Massachusetts Institute of Technology (MIT) lett.

A 2015-ös top 10: amerikai és brit egyetemek az élen
©

Az ARWU-rangsort évről évre az oktatók teljesítménye, a tudományos jelentőség és az oktatás minősége alapján állítják össze. Számít például a Nobel-díjas tanárok és öregdiákok aránya, illetve az is, hogy az egyetemről kikerülő tanulmányok hány százaléka tartozik a leggyakrabban idézettek közé.

Egy hete jelent meg a University Ranking by Academic Performance legfrissebb egyetemi rangsora, amelyben 11 magyar intézmény jutott be a világ legjobbjai közé. Ha kíváncsiak vagytok, más rangsorokban milyen magyar egyetemek kerültek fel, itt megnézhetitek őket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!