szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A péntekig tartó eseménysorozat keretében a csatlakozó oktatók a hagyományos tanterv helyett az egyetemi függetlenségről, a felsőoktatás egészét és a saját intézményüket érintő változásokról beszélgetnek a hallgatókkal az órákon, vagy úgy alakítják a tananyagot, hogy abba az adott tudományterület felől közelítve szervesen épüljön be a kérdés.

Az április 19-23. közötti programsorozat célja, hogy a "magyar egyetemi polgárság maga szervezze meg azt, aminek természetesnek kellett volna lennie: a hiteles tájékoztatást és a nyílt párbeszédet a modellváltásról" - olvasható a szervezők közleményében.

Ahogyan arról korábban már írtunk, a megmozdulásban résztvevő oktatók a tanóráikon teret biztosítanak a témáról való diskurzusnak, vagy a hallgatókkal beszélgetnek a saját egyetemükön zajló változásokról.

Mindemellett számos, a nagyközönség számára is nyilvános programot szerveznek, melyeket az online felületeiken lehet követni. Április 20-án 17 órától például egy kerekasztalbeszélgetéssel várják az érdeklődőket, amelynek a címe: A modellváltáson túl. A MOME tapasztalatai az egyetemi átszervezésről. A beszélgetésben résztvesz Kopek Gábor DLA, egyetemi tanár, kuratóriumi tag, a MOME volt rektora; Gyenge Zsolt, PhD, egyetemi docens, szenátusi tag, az egyetemi szakszervezet vezetője; Németh Lala, HÖK alelnök; Klöpfler-Topor Tibor, HÖK vezetőségi tag. Az esemény itt elérhető. 

Április 21-én 9-16 óra között Infosztrájk konferenciát tartanak az ELTE oktatóinak szervezésében Részvétel, civil társadalom, sztrájk a felsőoktatásban és azon túl címmel. Az online konferenci az alábbi linken keresztül elérhető. Április 22-én 20 órától pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói szerveznek Filmklubbot, ahol a Blokád című dokumentumfilmet fogják online streamelni, a hallgatók az ezt követő beszélgetésre is minden érdeklődőt várnak. További eseményekről itt tájékozódhattok.

A programok szervezésében az alábbi egyetemekről vesznek részt oktatók és hallgatók:

  • Eötvös Loránd Tudományegyetem,
  • Szegedi Tudományegyetem,
  • Pécsi Tudományegyetem,
  • Debreceni Egyetem,
  • Moholy-Nagy Művészeti Egyetem,
  • Budapesti Corvinus Egyetem,
  • Magyar Képzőművészeti Egyetem,
  • és a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!