szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nyílt levélre az SZFE hallgatói is reagáltak, kiemelték, hogy a határozatról a sajtóból értesültek.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzése megállapította, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói által indított sztrájk jogellenes. Az SZFE Sztrájkbizottsága korábban nyolc – először hat, majd újabb két – pontos követelést fogalmazott meg a munkáltatóval, az SZFE vezetésével szemben, amelynek két pontját az SZFE vezetése teljesítette. Ezen két pont alapján az SZFE vezetése a sztrájkkövetelésben megfogalmazott 10 %-os munkavállalói béremelésen túl további 15 %-os béremelést biztosít 2021. január 1-től az egyetem dolgozói számára, valamint elfogadta azt a követelést, hogy a korábbi munkarend szerint legyen lehetséges a munkavállalók munkavégzése. A sztrájkkövetelésben megfogalmazott további hat pont alapján indított sztrájkot a Fővárosi Törvényszék végzése minden pont esetében, egytől-egyig jogszabályellenesnek ítélte – olvasható a vezetőség közleményében.

Hozzáteszik, hogy az SZFE vezetése által elfogadott két pont esetében azt is megállapította a bíróság, hogy a sztrájkot azelőtt kezdték meg a munkavállalók, hogy a törvényes határidő a sztrájk megkezdését kötelezően megelőző egyeztetésre lejárt volna. Arra kérik az sztrájkban résztvevőket, hogy az egyetem vezetésének irányítása mellett folytassák a munkájukat.

Közben az közleményben reagáltak az SZFE hallgatói a vezetés által kiadott közleményre. Mint írják a sajtóból értesültek a határozatról, és ha a hír igaz akkor ez a döntés még nem lehet jogerős, a sztrájkbizottságnak, tudomásuk szerint, öt napja van fellebbezni az ellen.

"Továbbra is kitartunk az SZFE sztrájkoló dolgozóinak követelései mellett, hiszünk azok jogszerűségében, ahogy tudomásunk szerint az a három szakszervezeti szövetség is, amely a mai napon kiáll mellettünk a szellemi szabadság jegyében, '56-os vonulásos megemlékezésünk keretein belül. Az egyének újbóli felelősségrevonását ismét teljes mértékben elutasítjuk. Bízunk az intézmény sztrájkoló dolgozóinak józan ítélőképességében - úgy véljük, Egyetemünk oktatói és munkatársai képesek önálló döntéseket hozni a saját munkabeszüntetésük kapcsán. Ezen kívül szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az illegitim vezetőség nem teljesítette az általa jogszerűnek vélt két sztrájkkövetelést, hanem teljesítésüket ultimátumhoz kötötte, ez a gesztus pedig sérti a sztrájkjogot. A munkáltatói jogkörökkel való hatalmi visszaélés lehetőségének fitogtatását, nemzeti ünnepnapon, amikor egy önkényes elnyomó rendszer ellen hősi forradalmat vívott magyarokra emlékezünk, nem csak ironikusnak, de méltatlannak is tartjuk" – írják az SZFE diákjai közleményben.

Már 52 napja tart a blokád - ez történt eddig a Színművészetin

Még május végén számoltunk be róla, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltásra készül. Azóta pedig szinte naponta írunk a történésekről. Folyamatosak az átalakítás és az új vezetőség elleni tiltakozások, egyre több épület kerül blokád alá és folyamatosan bővül a támogatók listája is. Most összeszedtük, hogy mi is történt pontosan eddig a Színművészetin.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!