szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A felvételi ponthatárok megjelenése után már lehet is tervezgetni az egyetemi féléveket. Mindenképpen érdemes utánajárni az ösztöndíjaknak, hiszen sokat nyerhettek vele és spórolhattok is.

Sokan nem is tudják, hogy az egyetemek rengeteg ösztöndíjat, illetve támogatást hirdetnek meg akár havi vagy féléves időszakra. Még a félév kezdete előtt érdemes megnéznetek, hogy mire vagytok jogosultak. Utánajártunk mi is, hogy melyek a legfontosabbak, legnépszerűbbek, amikre pályázni tudtok.

Szociális ösztöndíjak

A szociális ösztöndíjből kétféle létezik.  Van rendszeres támogatás illetve van a rendkívüli. A rendszeres szociális ösztöndíjat hátrányos helyzetben lévő, családfenntartó, nagycsaládos, árva, félárva és fogyatékossággal élő vagy egészségi állapota miatt rászoruló hallgatók is megpályázhatják, de ezeket az intézmények a pályázati kiírásban jóval részletesebben meghatározzák. A rendkívüli szociális ösztöndíjra akkor pályázhattok, ha valamilyen előre nem látott változás következett be az életetekben, például elvesztettétek a munkahelyeteket, vagy gyermeketek született. Ez egy egyszeri összeg, nem jár havonta, illetve félévente.

Tanulmányi ösztöndíjak

Ez az az ösztöndíj, amire szinte minden egyetemen pályázhattok államilag támogatott szakon. Ebben az esetben a tanulmányi teljesítményetek alapján kaphatjátok meg ezt a támogatást. A leggyakrabban vagy meghatároznak egy bizonyos átlagot, amit el kell érnetek kreditindexszel vagy anélkül, de sokan a szakátlagot veszik alapul az elbírálások során.

Közéleti ösztöndíjak

Ez egy olyan ösztöndíj, mely az egyetemeteken belül a közéleti ügyekben való rendszeres és aktív részvételért jár.  Ez a támogatási forma már olyan, ami intézményenként egyéni szabályok szerint működik, így ezzel kapcsolatban az intézményektől kérhettek részletes támogatást.

Szakmai, tudományos ösztöndíjak

Ehhez a támogatáshoz akkor juthattok hozzá, ha a szakterületeteken publikáltok, szakmai elődadásokat tartotok, kiemelkedő nyelvtudással rendelkeztek vagy szakmai, tanulmányi versenyeken értek el kiemelkedő eredményeket.

Ebben a táblázatban megnézhetitek a 2020. szeptemberben induló képzésekre vonatkozó hallgatói juttatásokat.

Hogyan változott az albérletpiac az idei szezonban?

A koronavírus nagyban befolyásolta az albérletpiacot is, ami most hatással van azokra az egyetemistákra, akik lakást keresnek a következő tanévre.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!