szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyes egyetemeken gyakorlatilag nem valósult meg a távoktatás, míg máshol teljesen elégedettek a hallgatók. Újabb olvasói levelek közül válogattunk.

„Eleinte örültem a távoktatás hírének, majd gondolkozni kezdtem, hogyan is fogok felkészülni a vizsgákra. Őszintén szólva, úgy érzem lesz mitől félni” – írta egy biomérnök hallgató, akinek van tizenkét tárgya, de véleménye szerint csak kettőből tartanak értékelhető előadást. Ezt azzal is indokolja, hogy nagyon sok oktatója nem tudja használni az E-learning felületeket. Egyes kurzusokhoz a hallgatók hozzáadása is komoly nehézségeket okoz, amiben szintén tőlük kérnek segítséget. „Olyan is előfordult, hogy a gyakorló teszthez 30 másodperces időkorlátot kaptunk, hiába szóltunk a tanárnak, nem reagált a megkereséseinkre” – tette hozzá.

Egy másik egyetem hallgatója arról számolt be, hogy náluk a távoktatás gyakorlatilag nem valósult meg. „Fent van az anyag a Moodle-ben és ennyi. Még közgazdaságtanból sincs óránk, pedig annak a nagyrésze számolásos feladatokból áll. Egyedül matekból van megtartva az óra” – írta.

Az olvasók visszajelzései alapján az is látszik, hogy a távoktatás minősége nagyon egyetemfüggő. Egy budapesti mesterszakos hallgató ugyanis azt írta, náluk egész jól működik az online oktatás. „Van olyan tárgy, amiből az oktató hanganyagot készít, az előadás anyagát pedig feltölti diasorba, és a kettő együtt olyan, mintha órán lennénk” – mesélte. Más órákon a Teams felületet használják, ahol az oktatók megosztják a képernyőjüket és úgy magyarázzák az anyagot, majd hozzáteszi: van olyan tárgyuk is, ahol 3D modellezést tanulnak és az oktató tutorial videókat készített nekik, amik szintén nagyon hasznosak. Már néhány online zh-n is túlvannak és eddig azokkal sem volt problémájuk. „A laborgyakorlatok egyedül a kérdésesek, hogy azok pontosan hogyan is lesznek megoldva” – tette hozzá.

Hogyan érinti a mesterképzésre felvételizőket a rendkívüli helyzet?

Hamarosan kezdődnek a mesterszakokra jelentkezők felvételi vizsgái, így az egyetemistákat is egyre inkább foglalkoztatja a kérdés: mennyiben fogja befolyásolni a járvány a felvételit?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!