szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen többféle ösztöndíjas képzésre jelentkezhettek, az állami ösztöndíjas féléveitek pedig megmaradnak. Itt vannak a részletek a finanszírozási formákról és a jelentkezésről.

Milyen finanszírozási formákra jelentkezhettek?

A 2020-as felvételin a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen négyféle finanszírozási formára jelentkezhettek. A legtöbb szakon közszolgálati ösztöndíjas vagy önköltséges képzés közül választhattok. Emellett nem kell önköltséget fizetnetek, ha a rendvédelmi, illetve a honvédekre vonatkozó törvény hatálya áló tartozó hivatásos vagy szerződéses jogviszonyban vagy tisztjelölti jogviszonyban álltok, illetve ha rendészeti ösztöndíjas hallgatók vagytok.

Hogyan lehet jelentkezni az ösztöndíjas képzésekre?

A jelentkezés során az E-felvételiben az "A" betűjeles képzést kell megjelölnötök, ha hivatásos, szerződéses jogviszonyban álló, közszolgálati vagy rendészeti ösztöndíjasként, illetve tisztjelöltként szeretnétek tanulni. A "K" betűjel itt is az önköltséges képzést jelöli.

Milyen kötelezettségeket kell vállalni?

Ugyanazokat, mint az állami ösztöndíjas képzésen. Egyrészt meg kell szereznetek a diplomát a képzési idő másfélszerese alatt, különben az ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt kell fenntartanotok az adott képzés megszűnésének napjától számítva az ösztöndíjjal folytatott tanulmányi idővel megegyező időtartamot követő két éven belül. Ha ezt nem teljesítitek, a tartozás felét vissza kell fizetnetek.

Másrészt az oklevél megszerzését követő húsz évben belül az ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt kell fenntartanotok. Ha ennek a kötelezettségnek nem tesztek eleget, az ösztöndíj éves átlagos fogyasztóiár-növekedés mértékével növelt teljes összegét vissza kell fizetnetek.

Fogynak az állami félévek?

Nem, ha a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanultok a fenti ösztöndíjakkal, nem lesz rövidebb az állami ösztöndíjas támogatási idő hossza, vagyis a végzés után is további 12 - ennél hosszabb osztatlan képzés esetén 14 - szemeszterig tanulhattok ingyen másik felsőoktatási intézményben.

Így tanulhattok szeptembertől ingyenesen a Corvinuson: minden infó a Corvinus Ösztöndíjról

Szeptembertől is megmarad az ingyenes tanulás lehetősége a Budapesti Corvinus Egyetemen, de az állami ösztöndíj helyett a Corvinus Ösztöndíjprogramra jelentkezhettek. Miben tér el ez az ösztöndíj a hagyományos állami támogatástól, és hogyan tudtok rá jelentkezni? Utánajártunk.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.