szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megvannak a keresztféléves felvételi ponthatárai. Kiderült, hogy kik kezdhetik meg mesterképzésüket a kiválasztott egyetemen februárban. Mutatjuk, hány pontot kellett elérni a tíz legnépszerűbb szakon.

Az első helyen megjelölt jelentkezéseket figyelembe véve mesterképzésre 4462-en (közülük 4207-en állami ösztöndíjas formára), alapképzésre 1419-en, felsőoktatási szakképzésre pedig 142-en jelentkeztek. A keresztféléves felvételi eljárásban a felsőoktatási intézmények csak mesterképzéseket hirdethettek meg magyar állami ösztöndíjas formában.

A mesterképzések elsőhelyes jelentkezéseit figyelembe véve idén is a gazdaságtudományi és a műszaki szakok voltak a legnépszerűbbek.

A következő táblázatban a legnépszerűbb nappali munkarendű, állami ösztöndíjas mesterképzések ponthatárait nézhetitek meg, a ponthatárok előtt az adott egyetem vagy főiskola rövidítésével:

Szak Intézmény és ponthatár Intézmény és ponthatár Intézmény és ponthatár

vezetés és szervezés

 BCE:70  DE:74  PE:86
gépészmérnöki  BME:70  ME:86  DE:55
mérnökinformatikus  BME:73  ME:85  SZTE:67
marketing  BCE:72  ME:81  SZTE:88
műszaki menedzser  PE:88  BME:71  DE:58
vállalkozásfejlesztés  BCE:70  ME:77  OE:72
villamosmérnöki  OE:93  BME:72  ME:83
pénzügy  ELTE:68  SZTE:82  PTE:88
ellátásilánc-menedzsment  BCE:66  ME:73  SZE:54
vegyészmérnöki  DE:70  BME:70  PE:72

 A ponthatárok teljes listáját itt találjátok.

Felvételi szigorítás előtt: kihasználták a diákok a keresztféléves felvételi lehetőségét?

A felvételi jelentkezések alapján úgy tűnik, sok felvételiző használta ki a keresztféléves felvételi adta lehetőséget, és megpróbálnak még a szigorítás életbe lépése előtt bejutni egyetemre, főiskolára. Ugyanis megduplázódott a felvételizők száma az alapszakokra.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.