szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rendszeres szociális ösztöndíj, rendkívüli szociális ösztöndíj, alaptámogatás, Bursa Hungarica, Út a diplomához – összegyűjtöttük, hogy milyen ösztöndíjakra pályázhattok szociális alapon, és ezekkel mekkora támogatást szerezhettek.

Rendszeres és rendkívüli szociális ösztöndíj

Szociális alapon rendszeres, illetve rendkívüli szociális ösztöndíjat lehet igényelni. Az előbbire azok a rászoruló hallgatók – fogyatékkal élők, hátrányos helyzetűek, halmozottan hátrányos helyzetűek, családfenntartók, nagycsaládosok, félárvák, esetleg árvák – jogosultak, akik állami ösztöndíjas, nappali tagozatos képzésen vesznek részt. Ha váratlan esemény – baleset vagy állás elvesztése – miatt romlik a szociális helyzetetek, akkor rendkívüli szociális ösztöndíjra pályázhatok.

A rendszeres szociális ösztöndíjra félévente kell pályázni, és havonta utalják, a rendkívüli ösztöndíj viszont egyszeri juttatás, ahol a kérelmeket havonta bírálják el. Ezeknek az ösztöndíjaknak az összege, és a pályázat leadása felsőoktatási intézményenként eltérő lehet, ezért további információkkal kapcsolatban érdemes felkeresni az adott egyetemet vagy főiskolát.

Alaptámogatás

Az alaptámogatás egy egyszeri juttatás, amit a rászoruló állami ösztöndíjas hallgatók – fogyatékossággal élők, hátrányos helyzetűek, halmozottan hátrányos helyzetűek, családfenntartók, nagycsaládosok, árvák és félárvák – pályázhatnak meg az első félévre való beiratkozáskor.

Az első alapképzés megkezdésekor egyszeri 59 500 Ft-os, az első mesterképzés elkezdésekor pedig 89 250 Ft-os ösztöndíj nyerhető el.

Fontos: kik kaphatnak elsőéves egyetemistaként több tízezer forintos támogatást?

Az elsőévesek az őszi szemeszterben tanulmányi ösztöndíjat még nem kaphatnak, alaptámogatásra viszont pályázhatnak. Utánajártunk, kik kaphatnak ilyen juttatást.

Bursa Hungarica

Ezt pályázatot minden évben ősszel írják ki, és azok a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló diákok pályázhatnak rá, akik főiskolára, egyetemre járnak, vagy a következő tanévben szeretnék megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat. Az utóbbiak csak akkor kapják meg a támogatást, ha bekerülnek valamelyik felsőoktatási intézménybe. Ez az ösztöndíj egy tanévévre – vagyis tíz hónapra – szól.

Az ösztöndíj nagysága minden évben a rendelkezésre álló pénzügyi kerettől és a jelentkezők számától függ. A 2019/2020-as tanév második, illetve a 2020/2021-es tanév első félévére vonatkozóan a pályázat benyújtásának a határideje 2019. november 5.

Út a diplomához

Az Útravaló Ösztöndíjprogram Út a diplomához ösztöndíj- és önköltség-támogatási programra a nehéz szociális helyzetben élők – kiemelten roma hallgatók – pályázhatnak, akik ösztöndíj támogatásra vagy önköltség-támogatásra szorulnak. Cél az esélyegyenlőség javítása, és a felsőfokú végzettséghez jutás támogatása.

A támogatásnak két típusa van: az „A” komponens keretében 150 ezer forint/félév vissza nem térítendő, szabadon felhasználható támogatás igényelhető, míg a „B” kategóriában a hallgatók az önköltség finanszírozását kérhetik, aminek a mértéke nem haladhatja meg félévente a 400 ezer forintos összeget.

A 2019. szeptember 1-től 2020. június 30-ig tartó időszakra vonatkozó pályázat benyújtásának a határideje 2019. szeptember 30.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.