szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Várhatóan októberben kezdődhet meg a Károli Gáspár Református Egyetem leégett kollégiumának újjáépítése – írja a Magyar Hírlap.

Az egyetem Hittudományi Karának IX. kerületi kollégiuma januárban égett ki, az épület teljesen használhatatlanná vált, a nyolcvanas években készült vasszerkezet súlyosan megsérült a tűzben, ezért újjáépítés szükséges.

Zsellengér József, a Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettese a Magyar Hírlapnak azt mondta, az épület bontási engedélyét megszerezték, az újjáépítési munkálatok várhatóan októberben kezdődhetnek meg, a kormány is akkor kezdi folyósítani a megszavazott támogatást.

A Hittudományi Kart ideiglenesen átköltöztették az egyetem Csopak utcai ingatlanába, a teológus hallgatóknak ugyanakkor a továbbiakban nem tudnak szállást biztosítani azok az egyetemek, akik a tűz után befogadták őket, így számukra egy épületet próbálnak kibérelni.

„A református egyház tagjai, gyülekezetei, intézményei megmozdultak a tragédia hallatán” – mondta Zsengellér József, hozzátéve, az elhunyt férfi hozzátartozóinak, a kollégiumban elszállásolt egyetemistáknak, valamit felújításra összesen mintegy százötvenmillió forint civil, javarészt reformátusoktól származó adomány érkezett be. Ebből harminckilencmillió forintot a hallgatók, 37,5 millió forintot pedig az áldozat családja kapott meg, a fennmaradó összeget az újjáépítésre fordítják. A hallgatók egyéb forrásokból is kaptak közvetlen támogatást, ruhákat, használati tárgyakat, egy informatikai cég például minden kárt szenvedett hallgatónak eljuttatott egy laptopot. A gyűjtés a felújításra az egyházkerületnél tovább tart.