szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy japán egyetem bejelentette, hogy nem vesz fel dohányzó oktatókat. Kivételt csak akkor tesznek, ha az oktatók az állásért cserébe leszoknak a dohányzásról.

"Úgy véljük, hogy a dohányzás nem egyeztethető össze az oktatói munkával" - jelentette ki a Nagaszaki Egyetem szóvivője, Takakura Juszuke, aki hozzátette, hogy ez a korlátozás nem sérti a személyiségi jogokat. A helyi média szerint ez az első állami egyetem, amely ilyen feltételekhez köti az alkalmazást. Augusztustól az egyetem teljesen betiltja a dohányzást, sőt klinikát nyit azok számára, akinek gondjaik vannak a leszokással - közölte Takakura.

Japánt sokáig a dohányosok paradicsomának tekintették, ahol egy-egy szál cigarettát számos étteremben el lehet szívni. Az utcán azonban sokkal szigorúbbak a szabályok: több száz japán településen, több tokiói kerületben 2000 óta korlátozzák a dohányzást, főként biztonsági okokból és a köztisztaság miatt. 

 A 2020. évi olimpiai játékokra tekintettel a tokiói városháza tavaly rendeletet hozott, amelynek értelmében 2019-től aktívabban fel lehet lépni a passzív dohányzás ellen. A rendelet értelmében tilos dohányozni minden étteremben és oktatási létesítményben.

Videó a dohányzásról: ezt kellene levetíteni biológiaórán a diákoknak

Látványos videóval mutatják be a dohányzás szervezetre gyakorolt hatását.

A parlament új törvényt fogadott el, amely jövőre lép életbe, de megengedőbb, mint a tokiói szabályozás: csak a kis - 100 négyzetméter alatti - éttermekben tiltja a dohányzást, így a vendéglátóipari létesítmények 55 százaléka mentesül a tilalom alól.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!