szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megvan, ki fogja vezetni a Corvinust fenntartó új alapítványt – derült ki az egyetemen tartott sajtótájékoztatón.

Februárban jelentették be, hogy az állam helyett a Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítvány felel majd az intézmény fenntartásáért. A kitűzött cél pedig, hogy 2030-ra az intézmény a világ vezető egyetemei közé kerüljön.

A kormány célja, hogy további intézményeket is hasonló formában működtessen a jövőben – tette hozzá Palkovics László, az Információs és Technológiai Minisztérium vezetője. A vagyonkezelő alapítvány elnöki címére Hernádi Zsoltot, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatóját kérte fel a kormány - írja a hvg.hu.

Módosítottak a felsőoktatási törvényen

Módosította a felsőoktatási törvényt kedden az Országgyűlés: a változtatásnak főként a Budapesti Corvinus Egyetem átalakításában lesz szerepe.

Hatalmas felelősség a kuratórium, a magánalapítvány munkája, amely hosszú távon hivatott biztosítani az egyetem működését – mondta el Hernádi Zsolt, aki kiemelte: az állami fenntartásnál kiszámíthatóbb ez a forma, hiszen a közfinanszírozás kockázatokkal járhat, már csak amiatt is, hogy évente új és új költségvetéseket írnak. Itt hároméves stratégiára készülnek, és „itt belülről” jobban tudjuk, mire van szüksége az intézménynek. „Ebben is vannak kockázatok, de ez semmi ahhoz képest, amikor 1800 méter mélyen fúrunk – ezek a kockázatok kiszámíthatóak, kezelhetőek, az itt dolgozó szakembergárda pedig megkapja a lehetőséget” – fogalmazott a Mol elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt kiemelte: az ösztöndíj tömege nem fog változni, sőt, reményeik szerint növelni tudjuk, ezen belül azonban lehet, hogy lesznek átcsoportosítások.

Változások előtt a Corvinus: milyen lesz a felvételi, változik-e a tandíj?

Hamarosan állami alapítású alapítvány veszi át a Corvinus működtetését, de hogyan fogja ez a felvételit befolyásolni, változik-e a tandíj és vajon több külföldi diákot vonzz majd az egyetem? Csák János, a Corvinus Megújulásáért Felelős Projektszervezet vezetője beszélt ezekről a kérdésekről.

Ahogy már korábban írtunk róla, az alapítványba az állam a Molban és a Richterben meglévő tulajdonrészének egy részét tette be, a két tőzsdén jegyzett cég részvényeinek 10-10 százaléka került az alapítvány kezelésébe, az ezekből származó osztalékot is az egyetem használhatja fel.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.