szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szakdolgozatírás előtt álltok? Beadandót vagy tanulmányt kell írnotok? Nem szeretnétek, ha súlyos következményei lennénk a túl sok idézésnek? Most összegyűjtöttünk négy oldalt, amelyekkel plágium-mentesíthetitek az írásaitokat.

A plagizálás, avagy a szellemi tolvajlás nem csupán erkölcsileg helytelen, hanem súlyos jogi következményekkel is járhat. Azonban a KOPI segít, hogy elkerüljétek az esetleges félreértéseket. Ez egy olyan online plágiumkereső oldal, amelyre feltölthetitek a saját dokumentumaitokat, és a rendszer a mások által feltöltött dokumentumokkal keres egyezéseket, összefüggéseket.

©

A KOPI-t nyelvfüggetlen algoritmusának köszönhetően bármely európai nyelven használhatjátok. Bár a rendszer csak az angol és a magyar Wikipédiából átvett idézeteket és azok fordítását tudja megtalálni a szövegekben, de az egyre nagyobb adatbázisnak köszönhetően, képes felkeresni az eredeti szerzőt, vagy olyan műveket, amelyekben idéznek az adott szerzőtől.

Szintén egy remek, többnyelvű oldal a plag.hu, ahol ugyancsak online vizsgálhatjátok át az írásaitokat. Az oldal kifinomult pontozási rendszere lehetővé teszi, hogy felkutassátok a dokumentumok közötti hasonlósági és plágiumkockázati pontokat, a parafrázisokat, a nem megfelelő idézeteket, illetve az egyezéseket. A plag.hu az egyszerűbb áttekinthetőség, és a javítás megkönnyítése érdekében különböző színekkel jelöli a korábbiakban felsorolt szempontokat. A többnyelvű rendszerének köszönhetően pedig még akkor is képes elvégezni a felülvizsgálatot, ha az ellenőrzésre váró dokumentum különböző nyelvű szövegeket tartalmaz.

Plágium? Így ellenőrizhetitek a szakdolgozatot

Beadandót, tanulmányt vagy szakdolgozatot írtok, de nem tudjátok, hogyan ellenőrizhetnétek magatokat? Itt egy oldal, amellyel megkereshetitek az idézeteket, és plágiummentesíthetitek a szöveget.

Egy másik ellenőrzési lehetőség a Dupli Checker, amely az internet egyes nagy keresői által hasonlítja össze a tartalmakat. A rendszer néhány bekezdést, de akár egy egész szakdolgozatot is képes átvizsgálni, egyezés esetén pedig piros színnel jelöli a plágiumgyanús mondatokat.

Egy újabb alternatíva a hitelesség ellenőrzéséhez a :::plagium. Erre az oldalra már érdemes regisztrálnotok, ha hosszabb szövegeket szeretnétek átvizsgálni. Egyezés esetén a program sárga színnel emeli ki a gyanús mondatokat, illetve a találatoknál a webes előfordulási helyeket is feltünteti.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.