szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Levelet írt a bajor kormánynak Orbán Viktor miniszterelnök, ebben biztosította őket, nem akadályozza majd, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem a CEU-val együttműködjön – írja a 444.

A 444 azt írja, Florian Herrmann kancelláriaminiszter a Süddeutsche Zeitungnak a levélről azt mondta, hogy abban a magyar miniszterelnök garantálta, hogy a CEU továbbra is Magyarországon kutathat és oktathat. Herrmann szerint ez már egyértelmű jele a békülésnek.

A két egyetem olyan nemzetközi tanulmányi programokat tervez amelyek végén magyar, német és amerikai diplomát lehet szerezni. Ennek érdekében három tanszéket hoznának létre Budapesten a CEU-n, kettőjükön kívül szorosan együttműködve egy meg nem nevezett, de topkategóriás amerikai egyetemmel. Két tanszéket a bajor kormány, egyet a BMW támogatna - erről a hvg.hu írt részletesen a múlt héten.

Így mentenék meg a CEU budapesti képzéseit

Egy neves német intézmény, a Müncheni Műszaki Egyetem közbeiktatásával mentené meg a CEU-t Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje - írja a hvg.hu.

Az új együttműködéssel teljesülnek a magyar törvényi előírások. A felsőoktatási törvény ugyanis nehezíti a harmadik országbeli egyetemek helyzetét: nekik ugyanis kötelező a magyar, illetve a székhely szerinti kormány közti nemzetközi szerződést felmutatniuk, az Európai Gazdasági Térség országaiból érkező egyetemeknek viszont nem, vagyis a megállapodással a CEU-t ellehetetlenítő lépést játszanák ki.

Az egyetem múlt heti közleményében azt írta, üdvözlik a bajor kezdeményezést, de jogi garanciát várnak a magyar kormánytól.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!