szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyílt levélben tiltakoznak a magyar kutatók, oktatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) átszervezése ellen.

556 oktató, író és kutató írta alá azt a levelet, amely Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek szól - írja a Magyar Hang. A lap szerint a miniszter – a 168 óra értesülése alapján – újabb frontot nyitott az MTA-val szemben. A kutatóintézeteket teljesen kiszerveznék az akadémia alól, egyes intézeteket pedig meg is szüntetnének.

Azok maradnának, amelyeket Palkovics László arra érdemesnek tart, de őket egy új, Eötvös Lorándról elnevezett intézetbe terelnék, amelynek vezetésére már jelöltek is akadnak. Ezek alapján az MTA pedig pusztán köztestületként működhetne tovább.

A humán- és bölcsészettudományi kutatók hivatásának jövője forog kockán.

- írják. A levélben kitértek arra, hogy az oktatók és kutatók egyik napról a másikra kerülnének kiszolgáltatott helyzetbe, hiszen az akadémiai kutatóintézeteken alapszik munkájuk. Ugyanakkor megalázónak tartják, hogy a megmaradó intézeteknek még a rezsire és a kutatók fizetésére pályázniuk kellene.

A levél aláírói ezért követelik az MTA átszervezésének azonnali leállítását, az akadémia autonómiájának visszaadását, illetve a kutatóintézeti bérek feletti kizárólagos jogosultságot - írja a Magyar Hang.

A költözés miatt vége a CEU és az MTA közös matematikusképzésének

Már nem tudnak új hallgatókat felvenni a CEU és a Magyar Tudományos Akadémia közös matematikusképzésére.